Venkel- en aardappelgratie

Zoals zo vaak kijk ik naar kookprogramma’s. Zo ook een dag – ik weet niet meer welke – en dit lekkere gerecht van Jamie langskwam. Opgeslagen op m’n telefoon totdat de tijd rijp was. En dat was vandaag het geval. Op weg naar huis heb ik een prachtige foto geschoten net na zonsondergang, maar met mooie, mystieke, blauwe lucht. Wat wil je nog meer? Juist: wat lekkers te eten!

Ingrediënten – voor een medium overschotel qua grootte:

 • Een stuk of vier aardappels
 • Een venkelknol
 • Een rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 ansjovisfilets (ja, ik weet het. Maar gewoon gebruiken)
 • 4 laurierblaadjes
 • 200ml slagroom en 300ml melk
 • Parmezaanse kaas (flink wat)
 • Verse rozemarijn of anders gedroogde

Bereiden dat ding! Duurt ongeveer 1,5 uur om te maken, waarvan 15 minuten effectieve tijd waarin je aan het snijden, infusen en stapelen bent.

 1. Als eerste schil je de aardappelen en snij je in heel dunne plakken. Je kunt een mandoline gebruiken, maar ik heb het gewoon met het mes gedaan. Oefening fijn snijden! Doe hetzelfde met de venkel. Bewaar trouwens de groene topjes. Daarmee garneer je het gerecht af – en ze smaken nog lekker ook. En snij tenslotte de ui in dunne halve manen.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Doe de melk, slagroom in een pan samen met de ansjovis. Pureer de knoflook in een pers of snij deze heel fijn en voeg ook toe. Nu rasp je een halve nootmuskaat erbij. Je kunt ook gemalen nootmuskaat gebruiken. Ik zou zeggen: 2 theelepels. Voeg de rozemarijn toe (een handje verse) en de laurierbladen en maak dit allemaal warm. Zo trekken de smaken in de saus.
 4. Haal na een tijdje (misschien 5-10 minuten) de kruiden eruit en rasp flink wat Parmezaanse kaas er doorheen.
 5. Pak een mooie ovenschaal. Tijd om te bouwen! Eerst aardappel, dan venkel, dan ui. Herhaal dit tot alles op is. Giet nu de saus erover en maak af met nootmuskaat en flink wat geraspte Parmezaanse kaas. De schaal gaat vervolgens afdekt met aluminiumfolie 30 minuten de oven in. Haal daarna de folie weg en dan nog eens 40 minuten in de oven zetten.
 6. Klaar! Lekker met een stuk verse zalm. En vergeet niet af te maken met de topjes van de venkel! Smakelijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *