Geroosterde bloemkool met tabouleh en een pikante saus met kokosroom

Estebleef. Dit is een heerlijk, vegetarisch gerecht! Een nieuw recept met geroosterde bloemkool in de hoofdrol. Ik ben er fan van geworden. Deze variant is wederom Arabisch, want er zit namelijk een lekkere tabouleh van bulgur en verse kruiden bij. En een saus op basis van een zelfgemaakte boemboe, kokosroom en limoen.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • Twee plakken bloemkool van elk circa 2 centimeter. Plus om op smaak te brengen wat kaneelpoeder, komijnpoeder en kerrie.
  • Voor de saus: een half rood pepertje, een kleine ui, klein teentje knoflook, vers stukje gember (circa 1 cm), zonnebloemolie, 0,5tl kurkuma, 0,5tl korianderzaad, 0,5tl komijnpoeder, sap van een halve limoen.
  • Voor de tabouleh: 100 gram bulgur, een klein rood uitje, 3 zoete tomaatjes, goede olijfolie, flink wat verse peterselie (of andere kruiden die je lekker vindt), klein beetje limoensap.
  • Feta, koriander en een handje cashewnootjes.

Maken!

  1. Als eerste snij je twee dikke plakken bloemkool. Blancheer deze voor 3 minuten in een grote pan met kokend water. Giet af en leg de plakken op een ovenplaat. Meng in een kommetje de kaneel, komijn en kerrie met een scheut zonnebloemolie. Strijk de bloemkool hiermee in en bak deze af in een oven op circa 190 graden voor een half uur.
  2. Nu ga je de boemboe maken. Pureer het halve rode pepertje, de klein ui, teentje knoflook en stukje gember samen met de kruiden en een goede slok zonnebloemolie fijn totdat je een pasta hebt. Bak deze pasta aan in een koekenpan en schenk er daarna een blikje of pakje lekkere kokosroom aan toe. Laat de saus inkoken en maak af met vers limoensap. Het is echt super gemakkelijk en deze saus zit bomvol smaak! Ik denk dat de saus na 10 á 15 minuten klaar is.
  3. De tabouleh maak je als de saus op staat. Breng water aan de kook, doe 100 gram bulgur in een grote kom en giet het water erover. De bulgur moet goed onder staan. Dek af met een groot bord en laat dit voor een kwartier wellen. Intussen was je de tomaatjes, snijdt die in vieren en haalt het vruchtvlees eruit. Snij in kleine blokjes. Snipper de peterselie fijn en doe hetzelfde met een klein rood uitje. Als de bulgur gaar is meng je alles door elkaar en maak je het lekker smeuïg met goede olijfolie. Maak het geheel af met peper en zout en een scheutje limoensap.
  4. Bijna klaar! Rooster in een droge koekenpan de cashewnootjes en hak ze uiteindelijk grof.
  5. Opmakos en etos. Als eerste doe je de lekkere saus op een bord en daar bovenop de tabouleh. Dan komt de gegrilde schijf bloemkool erover en het geheel maak je af met gebrokkelde feta, koriander en olijfolie! O ja, en natuurlijk de gehakte cashewnoten! Ik had nog zelfgemaakte mangochutney staan en die heb ik er ook bij gegeten. Echt een goeie combi. Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *