Parelcouscous, avocadopuree, houmous en verse zalm in een Arabisch tintje

Jow, jow. Het is vrijdag en ik heb nog een vers stuk zalm liggen. En nog een avocado. Smaken die prima bij elkaar kunnen maar wat verbinding nodig hebben. Arabische kruiden zijn daar ideaal voor. Kerrie, kurkuma, kaneel, komijn en dan ook nog aangevuld met gedroogd fruit en wat feta. Super lekkere combinatie en nog een weetje van vakanties jaren terug in Marokko en Egypte. Het is in elk geval een lekker recept voor een doordeweekse dag. Maar heb je kinderen, dan is dit toch écht meer een weekendrecept. Met een dikke knipoog.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

 • Verse zalm met huid (hoeft niet met huid, maar is wel het lekkerste).
 • Parelcouscous (circa 100-150 gram), een handje gedroogde abrikozen en vijgen (of dadels, of rozijnen, wat je lekker vindt), verse munt, vier zoete tomaatjes, 0,5tl kerriepoeder, 1tl komijn, 1tl kurkuma, 1tl kaneel.
 • Een rijpe avocado en sap van een halve limoen.
 • Een handje pistachenootjes, een klein stukje feta en wat houmous (ik gebruik die van Maza, vind ik lekker).

Maken – maken – maken:

 1. Allereerst het snijwerk. Want als je dat klaar hebt, dan is er rust. Neem de abrikozen en vijgen en snij die in stukjes. Leg op een bord. Neem de tomaatjes, was ze, snij in vieren en haal het vruchtvlees eruit. Snij ze ook in kleine partjes. En leg die ook apart.
 2. Pel de pistachenootjes en rooster die in een droge koekenpan tot ze wat gekleurd zijn. Haal eruit, snij ze grof en en leg apart.
 3. Nu kun je de parelcouscous afkoken. Die van mij is in ongeveer 10 minuten gaar. Je kunt trouwens ook gewone couscous gebruiken. Doe de couscous in een keteltje en voeg de kerrie, kurkuma, kaneel en komijn toe. De kerrie kun je eventueel nog weglaten, maar ik heb lekkere liggen uit Nepal. Voeg er water aan toe zodat de couscous goed onder staat, maar niet de hele ketel vol. Daarna op het vuur en afkoken. Als de couscous gaar is, maar je zelf nog niet klaar bent, laat je deze even in het water staan. Geen punt voor de couscous en zo blijft die nog lekker warm.
 4. Als de couscous kookt, maak je de avocadopuree. Pel de avocado, haal de pit eruit en doe dit in een blender. Knijp het sap van circa een-derde limoen erbij en puree tot je een mooie puree hebt. Zet even apart.
 5. Giet de couscous af en meng de tomaatjes, abrikozen en vijgen er doorheen. Je merkt dat de couscous zelf niks meer nodig heeft om smeuïg te worden. Kruidt nog af met peper en zout. Snipper flink wat blaadjes verse munt en meng dit ook door de couscous. Je mag de couscous gerust even laten staan, want het gerecht is lekker als het wat lauwwarm is.
 6. Ik bak de zalm als al het voorgaande klaar is. Kruidt de zalm met wat peper, kurkuma en kaneel. Olie in een koekenpan en dan bak je de zalm op de huidkant op middelhoog vuur. Check na een paar minuten (4-5) of de huid knapperig is en zo ja, dan kort keren op de overige drie kanten. Echt maar 10 seconden, dan heb je een lekker roze zalm met glimmende lamellen. Dat is het lekkerste.
 7. Bijna klaar, want nu het bord opmaken! Allereerst een lik houmous en daarnaast een lik avocadopuree. Dan volgt de parelcouscous en daar bovenop de zalm. Brokkel er vervolgens wat feta boven, nog wat gesnipperde munt en de pistachenootjes. Nog een klein beetje limoensap erover en helemaal klaar.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *