Zweedse gehaktballetjes met piment, roomsaus en cranberrycompote

Zo dit was een super lekker gerecht! Ik heb wel twee keer opgeschept. Niks goede voornemens, daar doe ik niet aan. Het feit dat de aarde nu weer een rondje heeft gedraaid, maakt toch niet dat ik ineens heel andere dingen moet gaan doen? Precies. Nu kun je bij de blauw-gele winkel van die cheap-ass Zweedse ballen gaan eten. Ik denk voor 10 cent per stuk ofzo. Nooit gedaan. Maar Wouter tipte me pas eens om dat te maken, dus… dat heb ik gedaan. En dit is zeker een blijvertje. Trouwens is deze variant niet helemaal traditioneel. Ik heb kippengehakt gebruikt en de roomsaus is op basis van groentebouillon. En heel veel dille erover!

Ingrediënten (voor 2 á 3 personen):

 • 500 gram kippengehakt (je kunt ook ander gehakt gebruiken)
 • Een (rode) ui
 • Een eetlepel piment (gewoon kopen!)
 • Een halve liter groentebouillon van tablet – meer dan de helft gebruik je
 • 100 ml room – mag ook room culinair zijn
 • Een lepel scherpe mosterd
 • Paar druppels worcestersaus
 • Veel dille!
 • Aardappels, melk, nootmuskaat, zout en peper voor de aardappelpuree.

Bereiding:

 1. Dit gerecht is echt niet veel werk! Ik was denk ik in 20-25 minuten klaar. Als eerste meng je veel fijngesneden dille, de piment en een gesnipperd uitje door het gehakt en draait hier mooie ballen van. Klein of groot – wat je wil.
 2. Schil de aardappelen en kook ze gaar in een pan water met zout!
 3. Zet een koekenpan op het vuur, beetje boter erin en dan bak je de gehaktballen mooi bruin. Na 10 minuten schep je die uit de pan. Schenk de braadboter uit de pan en doe die weg.
 4. Ok… nu smelt je op laag vuur ongeveer 75 gram boter. Als die is gesmolten voeg je er een flinke lepel bloem aan toe. Je maakt een roux. Geen dikke klonten, dat is voor deze saus niet nodig. Gewoon een vloeibare roux die je een vijf minuten laat bakken op laag vuur. Maak intussen de groentebouillon. Voeg circa 250 ml bouillon toe aan de roux en roer. Voeg dan de room, mosterd en worcestersaus erbij en maak de saus. Je kunt met de resterende bouillon de saus verder verdunnen. Voeg de gehaktballen bij de saus en laat nog zeker 5 á 10 minuten goed warm worden!
 5. Giet de aardappelen af en maak er puree van. Ik heb van m’n zus zo’n metalen knijper gekregen, waarmee je echt de luchtigste aardappelpuree ooit maakt! Aanmaken met een flinke scheut melk en op smaak brengen met nootmuskaat, zout en peper. Veel mensen voegen er nog roomboter aan toe, maar dat doe ik nooit. Kan en mag wel natuurlijk.
 6. Snij nu een flinke hand dille nog helemaal fijn en roer de helft door de saus.
 7. Je bent klaar! Op het bord ermee en afwerken met de overgebleven dille. Heel erg lekker met cranberrycompote erbij. Hoe je dit maakt (fluitje van een een trouwens), lees je hier. Die kun je mooi van tevoren al maken en alleen vooraf even opwarmen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Sandra Slegers ook wel San Slegers (Cucina Allegra) schreef:

  Hoi Bart, Dat ziet er zeer aantrekkelijk uit, mooie scherpe fotoś en ook goede beschrijving. Ik krijg gelijk trek, dat is een goed teken want eten begint met de ogen :-). Ik ga zeker meer lezen van je en ik heb je website gedeeld op mn twitter-account, San Slegers (Cucina Allegra).
  Ik heb gisteren weer mn Zweedse gehaktballetjes gemaakt met Duroc-gehakt, erg verfijnd qua smaak, mooie structuur van vlees en gekruid met biologische dilletoppen/piment en kippenbouillonpoeder o.a. van Nature Compagnie. In het verleden heb ik ook zelf cranberry-saus gemaakt voor mn klanten en nu heb ik voor mezelf even een snelller sausje gemaakt van blauwe bessen van Jumbo-huismerk uit de vriezer, smaakte goed samen met notenrijst met papaya-stukjes. Ik vind het echt comfortfood! Eten verbindt mensen en dat is het prachtige aan koken en geen dag hetzelfde. Veel plezier met alles en ik houd je in de gaten! Heb ooit foodblog gehad jaren http://www.fareladolcevita.blogspot.nl (staat nu helaas op naam van mn ex, moet het even zeggen omdat ik hier vaker vragen naar krijg als ze zijn naam en profielfoto zien staan maar ik heb hier jaren aan geschreven en deze stond in de top 100 van NL maar dit terzijde :-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *