Groentelasagne met pastinaak, wortel en zoete aardappel

Omdat ik strontverkouden ben, dacht ik gisteren: ik maak een gezonde lasagne. Eentje met veel groentes. Zo gezegd, zo gedaan. Het snijwerk was wat meer werk dan ik vooraf had gedacht, maar het resultaat mocht er zijn. Enige onhandigheid: mijn smaak is weg omdat mijn neus helemaal dicht zit. Gelukkig is dat vandaag stukken beter en had ik nog een halve ovenschaal staan, dus eindelijk deze lasagne geproefd. En hij valt niet tegen. Nee, deze lasagne is gewoon lekker! Pastinaak, zoete aardappel, winterpeen, tomatensaus, pesto en grana padano. Dat zijn de eenvoudige ingrediënten.

Wat heb je nodig voor een grote ovenschaal: één pastinaak (of meer als je dat lekker vindt), vijf dikke wortelen, een dikke zoete aardappel (echt een joekel en anders twee nemen), twee blikjes gepelde tomaten, een klein blikje tomatenpuree, twee teentjes knoflook, een dikke ui, oregano, peper en zout. En lekkere kaas om te raspen wel te verstaan. Grana padano, pecorino of parmezaan. Het kan allemaal. En groene pesto. Die heb ik zelf gemaakt met flink wat olijfolie, een half potje basilicum, 50 gram grana padano, een handje pijnboompitten, peper en zout. Je kunt eventueel ook kant-en-klare gebruiken.

Maken doe je als volgt. Allereerst schil je de zoete aardappel, de wortelen en pastinaak met een dunschiller. Dan snij je met diezelfde dunschiller stroken en plakken van de groentes. Leg die even apart. Maak vervolgens de tomatensaus. Fruit in wat olijfolie een uitje aan en voeg daarna de knoflook toe. Dan de tomatenpuree erbij die je even laat meebakken. Daarna volgen de blikjes gepelde tomaten. Druk die fijn met de achterkant van een lepel of vork. Je kunt ze vooraf eventueel pureren voor een gladde saus. Goed laten pruttelen, totdat de saus lekker smeuïg is. Afkruiden met oregano, peper en zout. Daarna maak je de pesto. Voeg alle ingrediënten samen in een blender en maak die pesto. Heel eenvoudig. Nu heb je alles klaar om te gaan stapelen! Allereerst wat olijfolie in een mooie ovenschotel. Daarop een laagje zoete aardappel, tomatensaus, dan de pastinaak, dan wat pesto (hoeft niet helemaal uitgesmeerd te zijn), dan de wortel, tomatensaus. Je gaat door tot alles op is en dan maak je het af met flink wat geraspte kaas. Afbakken in circa 30-35 minuten op een oven van 200 graden en je bent klaar voor vertrek! Afmaken met wat verse basilicum en je hebt een heel lekker, vegetarisch gerecht voor je neus. Het is nu nog een kwestie van naar binnen werken…

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *