Zelfgemaakt flatbread met houmous, tomatensalsa, gegrilde mango, feta en koriander

Het is vrijdagavond. Zal ik friet halen? Nee, geen zin in. Ik heb zin om nog even zelf wat te koken. Er ligt nog een heel erg rijpe mango in mijn fruitschaal, ik heb nog een – net zo – rijpe avocado liggen. Daar moet toch iets mee te maken zijn, toch? Dus ik besluit dat dit prima past bij zelfgemaakt brood. Dat heb ik van de zomer ook eens gemaakt. Effe mengen, beetje kneden, bakken in de pan en klaar. Heel simpel en snel. Dus ik heb een flatbread gemaakt. Tenminste, ik denk dat het dit is, haha. Ik heb eigenlijk geen idee. Op de foto hierboven zie je trouwens niet veel flatbread meer liggen. Het ligt onder van allerlei lekkers, haha.

Wat heb je nodig? Voor twee personen.

  • Voor het flatbread (4 stuks): 200 gram zelfrijzend bakmeel, 150 gram crème fraiche, drie eetlepels olijfolie, driekwart theelepeltje zout. En dan nog 3 eetlepels olijfolie, twee teentjes knoflook en een theelepel komijnpoeder. Hiermee maak je de olie waarmee je de broodjes insmeert.
  • Een rijpe avocado, een rijpe mango, een paar zoete tomaatjes, een kleine rode ui, een theelepel chilipoeder en een citroen.
  • Houmous – zelfgemaakt of handig uit de supermarkt.
  • Een klein stuk feta.
  • Een handje pistachenootjes en verse koriander.

Maken! Als eerste het brood. Flatbread maak je standaard van zelfrijzend bakmeel (en soms gecombineerd met bloem), zout en yoghurt. Maar ik heb geen yoghurt in huis en eet die ook niet. Wel heb ik crème fraiche. Moet lukken toch? Lukt! Het is simpel: met de creme fraiche door het bakmeel, doe de olijfolie en het zout erbij en goed mengen. Dan op de ‘plank’ ermee en doorkneden. Is het deeg plakkerig? Wat bloem op de plank. Het hoeft niet te rusten, je kunt het zo bakken. Je kunt het trouwens wel laten rusten, daar wordt het wat luchtiger van. Met de variant die ik heb gemaakt ben je in een kwartiertje klaar. Is wat waard toch? Deel het deeg in vieren en maak er balletjes van. Nu is het tijd om er echte flatbreads van te maken. Druk ze plat met je hand, neem een deegroller – doe wat je leuk vindt. Als het maar platte broodjes worden. Pers nu de teentjes knoflook in een apart kommetje en voeg hier het komijnpoeder, chilipoeder en olijfolie aan toe. Neem een kwastje en bestrijk de broodjes. Zet een grillpan op halfhoog vuur en hop: in de pan ermee. Let op dat het vuur niet te hoog staat, want de knoflook en de olijfolie verbrandt snel. Draai na een minuutje om en bak ook de andere kant. Klaar! Leg ze even apart in een droge theedoek. De broden blijven zo nog lekker warm.

Dan alles wat óp het flatbread gaat! Ik heb een altijd lekkere combinatie gepakt. Als eerste lepel je de avocado uit, doet er wat citroensap of limoensap bij, wat peper en zout en prak het tot een mooie mix. Aan de kant ermee! Nu de tomatensalsa. Was de tomaatjes, snij in vieren, verwijder het natte deel en snij ze grof. Peper en zout erbij, een flinterdun gesnipperd rood uitje en veel koriander en sap van een halve citroen! Schil nu de mango, snij in grote delen, besmeer met zonnebloemolie, verwarm de grillpan op standje loeiheet en gril de mango mooi! Je bent al bijna klaar. Intussen pel je de pistachenootjes en die rooster je een paar minuten in een droge koekenpan. Hak daarna grof.

Tijd om alles bij elkaar te brengen! Men neemt twee flatbreads per persoon. Houmous erop, dan de avocadopuree, de tomatensalsa en de gegrilde mango. Brokkel er lekker wat feta overheen, dan de pistachenootjes en dan nog verse koriander en eventueel wat citroensap. Erg lekker, bomvol smaak en weer eens wat anders!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *