Asperges met aardappelsalade, zalm en tuinkers

Een super lekker voorjaarsgerechtje. Gisteren was ik boodschappen aan het doen en toen zag ik alweer de eerste asperges liggen. Ze kosten een paar cent, maarja, het is weekend! In de avond dit lekkere recept gemaakt, wat ik al eens eerder heb gemaakt. De combinatie is erg klassiek, maar past zo goed bij elkaar. Zelfgemaakte aardappelsalade, gerookte zalm, vers gekookte asperges, mieriksworteldressing en knapperige sla.

Wat heb je nodig? Asperges en circa 100 gram gerookte zalm. Wat knapperige kropsla en tuinkers. Voor de dressing een half potje creme fraiche, witte wijnazijn (of rood, of framboos), een theelepel miriekswortel, beetje citroensap. Voor de aardappelsalade een 4 á 5 grote vastkokende aardappelen, een halve rode ui en rode wijnazijn.

Bereiden! 

  1. Allereerst maak je de aardappelsalade. Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Kook de aardappels af in goed gezouten water tot ze net-aan gaar zijn. Goed laten uitlekken, neerstorten op een stuk bakpapier en droogdeppen met keukenrol. De aardappels moeten helemaal droog zijn. Laat ze maar even afkoelen.
  2. Onder het koken kun je de dressing maken door de crème fraîche en mierikswortel te mengen. Ik maak dit aan met lekkere frambozenazijn, maar je kunt ook witte of rode wijnazijn gebruiken. Afmaken met een scheutje citroensap. Snij ook de rode ui in heel dunne halve maantjes. Schenk er rode wijnazijn op en laat de ui marineren.
  3. Als de aardappels zijn afgekoeld voeg je driekwart dressing toe en de uitgelekte rode uien. Afkruiden met flink wat zwarte peper!
  4. Je bent al bijna klaar… Schil de asperges en kook ze in een tien minuten beetgaar. Laat uitlekken, doe een klein klontje kruidenboter in de ketel en haal de asperges hier nog kort doorheen.
  5. Opmaken! Pak een mooi bord en schep hier de aardappelsalade op. Steek er lekkere stukje kropsla tussen – ik gebruik het liefste de gele blaadjes in het hart van de slag. Leg vervolgens de asperges op de salade en drapeer de gerookte zalm eroverheen. Schep een goede lepel dressing op de asperges en maak af met verse tuinkers.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *