Preitaart met tofu (zonder ei)

Jeetje, dit is denk ik de lekkerste preitaart die ik ook heb gegeten. Mam maakte die vroeger altijd en het recept heb ik ook wel eens gemaakt. En altijd op nieuwjaarsdag bij tante Mia. Maar ik eet tegenwoordig geen eieren meer, want daar kan ik slecht tegen. Vorige week al een quiche gemaakt zonder ei en deze week weer. De bekende preitaart dus.

Wat heb je nodig? Een rol bladerdeeg (ik heb een groot deeg gekocht uit de koeling in de supermarkt), 3 prei, creme fraiche, 100 gram tofu, uitje en twee teentjes knoflook, laurier en kruiden (peper, zout, mosterdzaad en nootmuskaat). En natuurlijk wat geraspte kaas. En een paar schijfjes beenham.

Hoe je het maakt! Allereerst het deeg. Kant-en-klaar uit de supermarkt. Ik heb een vers deeg gekocht, maar je kunt ook 6 velletjes uit de diepvries gebruiken en in elkaar boetseren. Bedenk je vorm met bakpapier en bekleed met bladerdeeg. Ik bak de bodem altijd al even wat krokant in de oven, voordat ik de vulling erop doe. Dat zorgt ervoor dat je bodem goed krokant is. Prik wat gaatjes in de bodem en bak dan af op 200 graden in ongeveer 10-12 minuten. Ondertussen maak je de vulling. Snipper de ui en knoflook en bak deze glazig in een ketel. Voeg er een eetlepel mosterdzaad bij en twee blaadjes laurier. Maak de prei schoon en snij deze fijn. Vervolgens bij de ui en goed aanbakken! Afkruiden met peper en zout. Ondertussen meng je circa 100 gram tofu (de vervanger van het ei) met een half potje crème fraîche en een goede eetlepel mosterd in de blender. Breng op smaak en roer en een goede handvol geraspte (belegen) kaas doorheen. Voeg dit mengsel bij de prei en roer goed door elkaar. Snij ook wat plakjes lekkere beenham (of wat je wil, je kunt de quiche ook vegetarisch houden) fijn en voeg die toe. Proef even en voeg zout of peper toe als nodig. Vervolgens afmaken met nootmuskaat. Haal de vorm uit de oven, doe het preimengsel erop en maak af met flink wat geraspte kaas. Nu nog 40 minuten de oven in op circa 190 graden. Echt een heel lekkere quiche, die je zowel warm als koud kunt eten. Mijn voorkeur is koud…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *