Runderstoofpotje met wortelen, tomaten, kaneel en polenta

Yes. Vandaag lekker gewandeld – iets verder dan gedacht, want ik had mezelf opgesloten tussen water – en met dit weer een goed stoofpotje gemaakt. Ofja goed, het was super lekker! Ik heb pas geleden eens op tv een stoofpot gezien waar kaneel door zat. Nu maak ik wel vaker van die potjes, maar eentje met kaneel heb ik nog nooit gemaakt. Dus… gewoon maar eens gedaan. Het is top.

Ingrediënten – voor een ketel vol:

 • 500 á 600 gram runder riblappen
 • 8 winterwortelen
 • 2 dikke uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 8 zoete tomaatjes
 • 3 laurierblaadjes
 • Een flinke lepel bloem
 • Een klein potje tomatenpuree
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 2 tl kaneel
 • 500 ml runderbouillon (van tablet kan prima)
 • Peper en zout
 • Voor de polenta: 100 ml melk, 50 gram polenta, flink wat Parmezaanse kaas, 1/3 blokje groentebouillon
 • Voor de garnering: verse oregano en Parmezaanse kaas

Maken dat ding!

 1. Als eerste snij je de riblappen in blokken (zo groot of klein als je wil), snij je de wortelen in flinke stukken, snij de de uien in kwart ringen en snippert de knoflook. Zo dat staat klaar.
 2. Zet een grote ketel op het vuur en doe er wat boter in. Dan de riblappen erin die je goed aanfruit. Onder het bakken goed op smaak brengen met peper en zout. Voeg de laurierbladen toe.
 3. Dan gaan de uien en de knoflook erin die je goed laat meebakken. Daarna de wortelen erbij en doe hiermee hetzelfde. Je mag alles best een 10 minuten aanbakken. Dan gaan de gedroogde oregano en de kaneel erbij. Als kruiden warm worden, geven ze past echt smaak af. Tenslotte voeg je de tomatenpuree toe die je even aanfruit (ook wel ontzuren genoemd).
 4. Nu gaat de bloem erbij. Roer deze er goed door en laat een paar minuten aanbakken. Belangrijk. De bloem zorgt voor goede binding.
 5. Snij nu de tomaatjes in kleine stukjes en voeg die ook toe. Je basis is nu klaar! Maak de halve liter runderbouillon en voeg die toe in de ketel. Nu staat alles als het goed is net-aan onder. Deksel op de ketel en dan op halfhoog vuur goed laten sudderen. Daarna de deksel er iets vanaf, zodat het vocht kan verdampen. Kijk even hoe het vuur het doet, ik had hem redelijk laag staan. De ‘pruttels’ moeten er nog zijn, maar let op dat de bodem niet aanbrandt. Zo nu en dan goed doorroeren. Je hebt nu 2,5 uur lang niks te doen!
 6. Na 2,5 uur is de stoofpot klaar. Proef en breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout. Heb ik niet meer gedaan.
 7. Dan de polenta. Dat is echt gemakkelijk. Zet een keteltje op het fornuis en warm de melk op met 1/3 blokje groentebouillon. Voeg daarna de polenta toe en roer flink gedurende 3 minuten. Ik heb er nog wat water mee-en-mee bij gedaan, want mijn polenta werd te vast. Hij moet lekker smeuïg zijn. Tenslotte rasp je er flink wat Parmezaanse kaas doorheen. Klaar!
 8. Opdienen dat ding. Eerst de polenta, dan de runderstoof. Afmaken met flink wat verse oregano (of andere kruiden die je lekker vindt) en tenslotte geraspte Parmezaanse kaas erover. Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *