Easy going gekookte witlof in witte saus

Comfortfood. Ik kijk er veel programma’s over. Althans, ik kijk gewoon  veel kookprogramma’s. Dus ook programma’s die gaan over comfortfood. Na een dag werken heb ik soms zin in wat ouderwets lekkere kost. Zo’n warm eten wat mam vroeger altijd maakte. Al maakte ze dit op een iets andere manier met saus uit een pakje volgens mij. Niet dat mam veel uit een pakje kookte, maar wel soms kaassaus voor over de witlof. Ook lekker, maar ik maak het liever vers.

Bereiding van dit makkelijke recept: Neem 3 á 4 strokjes witlof, halveer deze en verwijder de harde kern. Snij de witlof in grove stukken. Zet intussen een pan water op het vuur, breng deze aan de kook en voeg er een tablet groentebouillon aan toe. Kook de witlof af. Ondertussen begin je met de roux. Smelt een flinke klont boter in een pannetje en voeg er bloem bij. Roer door en bak de roux lichtbruin aan. Voeg er vervolgens een scheutje melk bij en roer door. Als je een dikke klont hebt, schenk je er weer een beetje melk bij. Giet nu de witlof af en bewaar wat bouillon. Die gebruik je namelijk om de saus ‘sauzig’ te maken. Je hebt namelijk geen melk meer nodig. Maar dus de saus af door er bouillon bij te doen en kruid af met peper. Geen zout! Doe er nu de gekookte witlof bij en roer door. Voeg nu nog een lepeltje mosterd toe, hak wat verse peterselie en doe deze er ook bij. Klaar. Lekkere groente bij een ouderwetse gehaktbal en wat gekookte of gebakken aardappels. Comfort food eerste klas.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *