Finse zalmschotel met verse dille
Sinds een paar weken volg ik een of andere Finse knakker op Instagram. Hij kookt allemaal comfort doos recepten en ik zag er eentje voorbij komen die ik gisteren heb gemaakt. Overigens vergezeld van een lekkere salade van rucola en een dressing van citroensap en olijfolie (niks meer of minder) en een snel in elkaar gezette flamkuchen met geitenkaas, rode ui en wat vijgen. Maar goed – het gaat dus om wat ik ook heb gemaakt, en dat is een soort van schotel met aardappelen, zalm, ui en verse dille. Met daartussen een mix van eieren, koolroom en melk. Super simpel en gewoon lekker voor een doordeweekse avond.
Mitä sinä tarvitset – voor een normale ovenschaal. Circa 600 gram aardappelen, een dikke ui, hand verse dille, 200 gram gerookte zalm en voor de mix drie eieren, 200ml (kook)room en 100ml melk.
Ja näin teet tämän ruuan. Fins voor ‘en zo maak je het’. Als eerste schil je de aardappelen en kookt ze gaar in gezouten water. Afgieten en laten afkoelen. Je snijdt ze vervolgens in plakken/schijfjes. Intussen zet je een pannetje op het vuur, flinke klonk boter erin en dan smoor je een in halve ringen gesneden ui erin. Let op dat je het vuur niet te hoog zet, want de ui mag niet kleuren. Daarna maak je de mix – je mengt hiervoor de eieren met de room en melk en mengt dit goed door elkaar. Even op smaak brengen met zout en peper en klaar. Tenslotte pak je de zalm en ham je de dille. Nu is het tijd om de ovenschaal te vullen. Begin met de schuifjes aardappel op de bodem, daarop gaat wat zalm en daarop wat ui, verse dille en iets van het ei/room-mengsel. Herhaal dit nog een keer tot alles op is en de schaal is gevuld! En dan: voor 40 minuten de oven in op 180 graden. Valmis ja maukas ruoka!