Kabeljauw met puree van zoete aardappel en kokos, gemarineerde rode ui, gegrilde avocado en salsa van citroen en koriander

Zondag. Ik ben vanmorgen 8km gaan wandelen en effe een kopje koffie (lees: twee) gaan drinken bij Harm. Mijn knie doet toch nog pijn na zo’n wandeling… maar het gaat beter. Het was al tegen half twee toen ik dacht: ik ga koken! Een lekker gerechtje wat goed heeft gesmaakt!

Ingrediënten:

  • Een stukje kabeljauw (of twee)
  • Een zoete aardappel, pakje kokosmelk, el kurkuma en snufje komijn
  • Schil van een citroen, flink wat koriander, een kwart rood pepertje, sap van de citroen en 2el olijfolie
  • Een rode ui en 2el rode wijnazijn
  • Een avocado!

Dit gerecht is best gemakkelijk te maken! Als eerste is het tijd voor de rode ui. Schil de ui en snij in ringen. Breng een laagje water aan de kook in een pannetje en blancheer de uienringen een minuut. Afgieten en onder koud water spoelen! Doe de uien in een bakje en voeg de rode wijnazijn toe. Beetje grof zeezout erbij en hup – de koelkast in.

Dan de puree. Schil de zoete aardappel en snij deze in blokjes. In een pan ermee, kokosmelk erbij net als de kurkuma en komijn en aanvullen met wat water. Breng aan de kook en kook gaar.

Intussen maak je de salsa. Was de citroen heel goed en snij de schil eraf met een dunschiller. Haal het wit nog weg – als je dat nog ziet – met een mes. Dat witte is bitter namelijk. Snij de schil in dunne reepjes en dan hak je hem heel fijn. Doe in een kommetje, neem een hand koriander en snij die heel fijn. Zelfde met de rode peper. Allemaal mengen, citroensap erbij van een halve citroen, de olijfolie, peper en zout. Zet ook maar even weg in de koelkast.

Je bent al bijna klaar! Neem de grillpan en laat die loeiheet worden op het vuur. Neem ook een koekenpan, dep de kabeljauw droog en kruidt met peper en zout. Snij de avocado doormidden, haal de pit eruit en lepel de helft eruit. Even insmeren met wat zonnebloemolie en dan grill je de avocado in de grillpan. Op dat moment bak je de kabeljauw ook in wat olijfolie. De avocado heeft trouwens niet super lang nodig!

Haal de avocado en de kabeljauw uit de pan en laat even rusten op een velletje aluminiumfolie. Nu giet je de zoete aardappel af. Hou wat koolvocht achter en pureer tot een smeuïge massa. Proef en breng nog eventueel op smaak!

Je bent klaar om het bord op te maken en te eten! Allereerst de puree, daar bovenop de avocado, dan de kabeljauw en dan de salsa die lekker zuur en fris is. Een mooie tegenhanger van de zoete puree. Smakelijk eten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *