Venkel uit eigen tuin, citroensaus met dille en dorade


Een heerlijk gerecht na een mooie middag! Sinds dit jaar heb ik een bescheiden groentetuin en ik heb venkel uit de tuin gebruikt! Hoe lekker is dat!

Wat heb je nodig? Voor twee personen.

 • Een venkelknol, scheutje melk, teentje knoflook en twee bosuitjes
 • Twee doradefilets
 • 150ml kookroom, een half teentje knoflook, en een citroen en flink wat verse dille
 • Aardappels voor de aardappelpuree!

Maken!

 1. Als eerste begin je met de aardappelen. Een simpele puree smaakt erg lekker in dit gerecht. Schil de aardappels en breng ze aan de kook met flink wat zout.
 2. Dan de venkel. Was hem en snij hem in dunne schijfjes. Zet een pan op het voor, beetje boter erin en smoor de venkel aan. Na een paar minuten voeg je een scheut melk toe inclusief een teentje knoflook. Laat lekker sudderen.
 3. Dan de saus. Doe de kookroom in een pannetje en boen de citroen goed schoon. Snij met een dunschiller de schil eraf en doe die bij de kookroom. Breng licht aan de kook samen met een half teentje knoflook.
 4. Breng de dorade alvast op smaak met flink wat peper en zout.
 5. De aardappels zijn vast en zeker gaat. Zet even aan de kant. Afgieten doe je als de saus klaar is en de dorade aan het bakken is. Haal na ongeveer 10 minuten de schillen en knoflook uit de kookroom en knijp het sap van de citroen erbij. Zet het vuur laag en monteer de saus af met wat klontjes roomboter.
 6. En nu de dorade. Zet een koekenpan of grillpan op het vuur, wat boter erbij en bak de dorade aan op de huidkant. Doe dit voor een paar minuten en kijk of de bovenkant al iets verkleurd. Zo ja? Zet het vuur uit en draad de filets op. Je gaart ze zo nog door en ze blijven lekker glazig op deze manier.
 7. Giet de aardappels af, stamp ze en breng op smaak met peper en zout. Wat melk erbij en maak de lekkerste puree ooit.
 8. Snij het lente-uitje en voeg dit toe aan de venkel. Breng nog op smaak met peper en zout. En je bent klaar!
 9. Opmaken maar! Als eerste de puree, dan de venkel, dan de filets en afmaken met de saus. Leuk en lekker is nog wat topjes van het venkelgroen er overheen te sprenkelen. Smakelijk eten! 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *