Kipkofte met zelfgemaakte tzatziki, gepofte aardappel en gegrilde little gem

Na een dagje Breda en een flinke wandeling van net wat meer dan 10 kilometer kom ik voldaan thuis. De wandeling was net wat langer dan gepland, maar ik heb simpelweg het weggetje gemist dat ik wilde nemen. Eenmaal thuis aangekomen heb ik wat lekkers gekookt. En dit is een blijvertje.

Wat heb je nodig? Voor 2 personen

  • Ongeveer 400 gram kippengehakt, een theelepel kurkuma, kaneel en komijn.
  • Voor de tzatziki: een half potje creme fraiche, een klein lepeltje mayonaise, een teentje knoflook, een kwart komkommer, peper, zout en verse munt
  • Twee dikke aardappelen, wat olijfolie, grof zeezout en peper
  • Een paar little gems

Het is heel gemakkelijk om te maken. En bovenal boordevol smaak. Het belangrijkste is dat de aardappel gepoft wordt. Ik doe dat altijd eerst even in de magnetron en daarna in de oven. Schil de aardappels, leg ze op een bordje en dan gaan ze ongeveer 7 minuten de magnetron in op 650 watt. Haal ze eruit, snij ze in met een mes en dat gaat er flink wat peper, zout en olijfolie op en in. Wikkel in aluminiumfolie en wip ze de oven in op 220 graden voor ongeveer 30-35 minuten. Intussen maak je de tzatziki. Rasp allereerst de komkommer fijn en laat uitleggen in een vergiet. Doe er wat zout op, want dan laat de komkommer z’n vocht goed los. na een 10 minuten kun je de komkommer uitpersen om al het vocht eruit te laten. Hup, in een kommetje ermee en dan de creme fraiche, mayonaise (ik heb vegan), munt, peper, zout en knoflook toevoegen. Die laatste pureer je trouwens – doe ik met een mes met wat zout erop. Goed roeren en eventueel een scheutje water erbij doen. Dan de kofte. Die is heerlijk. Neem het gehakt en meng er de kaneel, komijn en kurkuma doorheen. Rol er een paar worstjes van, maar ze mogen robuust zijn. Volgens mij zitten er vingerafdrukken in de traditionele kofte. Neem en pan, wat zonnebloemolie erin en bak ze rondom bruin! Na een kwartiertje kunnen ze de oven in – bij de aardappels. Als het half uur poffen trouwens voorbij is, dan kun je ze gewoon langer erin laten. Geen probleem. Deze flexibiliteit is heel handig. Geen haast. Dan rest alleen nog de little gem. Snij de onderkant eraf en halveer ze. Verwijder de buitenste blaadjes en grill ze in dezelfde pan als waar je net de kofte in hebt gebakken. Een paar minuten tot ze mooi bruin zijn. En dan is het tijd om alles op je bord te doen en heel smakelijk te eten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *