Ovenschotel van mam

Een good-old ovenschotel met bruin bier die mam vroeger altijd maakte. Aniek en ik ‘hingen ons ervoor op’. Ik heb Aniek trouwens deze keer niet verteld dat ik hem heb gemaakt – normaal breng ik haar altijd nog een schaaltje. Maar deze keer niet, want ik had gewoon honger! Allereerst fruit je een dikke ui aan in de pan, doe er vervolgens spekblokjes bij en dan fijngesneden hamlappen (ik gebruik er twee). Breng op smaakt met peper, zout, tijm en rozemarijn. Als alles lekker is aangebakken schenk je er een flesje bruin bier bij. Denk eraan dat het bier op kamertemperatuur is, dit voorkomt dat het bier bitter wordt. Kook in, maar zorg dat er nog een flink wat (bier)vocht over is. Vul nu de ovenschaal met dit vlees en bier. Vervolgens neem je een halve groene kool en snijdt die fijn. Deze smoor je lekker aan in wat boter en kruidt deze af met peper, zout en nootmuskaat. Gebruik hiervoor gewoon de pan waarin je het vlees hebt gebakken – de smaken zitten er nog in. Doe de groene kool als tweede laag in de ovenschaal op het vlees. Intussen maak je een simpele aardappelpuree en hiermee maak je laag drie af. Wat paneermeer erover, wat klontjes roomboter en circa een half uur de oven in op 200 graden. Smakelijk! Een echt winters recept en dagelijkse kost!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *