Gehaktballen in ‘duuvelkessaus’

Vandaag had ik zin in een hartige maaltijd. Ik heb vanmiddag gehakt gehaald bij de slager en dacht: daar maak ik een snelle stoof mee. Ik heb de gehaktballen eerst aangebraden en daarna een saus gemaakt die ‘duuvelkes’ heet. Geen idee waar die naam vandaan komt, maar het is een saus met een lichte satesmaak door de pindakaas die er doorheen gaat. Erg lekker.

Ingrediënten – voor twee personen:

  • Ongeveer 350 gram gehakt – half om half. Plus een klein sjalotje voor erdoor.
  • Een boemboe die je zelf maakt met een theelepel korianderzaad, een theelepel gemberpoeder, een teentje knoflook, kleine sjalot, een scheut zonnebloemolie en een rood pepertje
  • Een bakje champignons van 250 gram
  • Drie eetlepels pindakaas
  • Een pakje kokokmelk
  • Een scheut ketjap

Maken!

  1. Als eerste breng je het gehakt op smaak, snippert een sjalotje heel fijn en mengt dit door het gehakt. Rol er balletjes van – zo groot of klein zoals je wil. Zet een braadpan op het vuur, scheutje boter erin en dan bak je de gehaktballen rondom bruin. Haal ze uit de pan en leg ze even apart op een bord.
  2. Dan de boemboe. Die maak je zelf! Niks uit een pakje. Als eerste rooster je de kruiden in een droge koekenpan. Hak de sjalot grof en doe hetzelfde met de knoflook en de rode peper. In een klein bakje, samen met de kruiden en de scheut zonnebloemolie. En pureer het vervolgens fijn in de blender! Klaar!
  3. Bak de boemboe op halfhoog vuur aan in de pan waarin je de gehaktballen hebt gebakken. Snij intussen de champignons in dunne schijfjes en bak die mee in de pan! Als ze gaar zijn gaat de scheut ketjap erbij! Goed aanbakken en daarna gaat de kokosmelk erbij plus de pindakaas. Roer het goed door en doe de gehaktballen er weer bij!
  4. Zo – naast een kwartiertje heb je een mooie saus met gehaktballen! Proef en kruidt eventueel nog af met wat peper en zout.

Erg lekker met een simpele aardappelpuree en gesmoorde broccoli! Een simpel, snel en heel lekker recept. Voor een vrijdagavond. Of welke dag dan ook van de week.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *