Ossenhaas met fondantaardappelen, gemarineerde rode ui, crème van bloemkool en portsaus

Afgelopen kerst stond er ossenhaas op het menu. Er was nog een stuk over dat Harm en ik hebben gedeeld. Hop: goed gebruik om dat in de diepvries te bewaren. Tot vanmiddag, toen ik dacht: heb ik zin in! Maar wat eet je er bij? Nou, vanalles! Ik heb kortgeleden eens een lekker recept voorbij zien komen op de Belgische kookzender. Bewaard en tijd om eens te maken. Alleen zit bij dat recept een crème van bloedworst. En laat ik die nu net niet in huis hebben. Heel jammer (lees: niet jammer). Ik had nog wat bloemkool over van deze week dus ik heb de bloedworst vervangen door die witte groente. Het resultaat? Echt overheerlijk. Heerlijke smaken bij elkaar. En buiten dat was het super leuk om weer eens wat nieuws te koken. Lekker gegeten, opgeruimd, me daarna kapot gelachen met Top Gear en nog een wandeling gemaakt door de kraakverse sneeuw. Een heerlijke avond.

Ingrediënten – voor 2 personen: een flink stuk ossenhaas (ik denk zo’n 300 gram), een halve bloemkool, een scheutje kookroom, 100ml Port, 100ml runderbouillon (vers of van een tablet), een rode ui, 2el rode wijnazijn en eventueel nog een scheutje bietensap (mag, hoeft niet), drie medium aardappelen en roomboter.

Aan de slag!

  1. Als eerste laat je de ossenhaas op kamertemperatuur komen. De saus is handig om als eerste te maken! Neem de helft van de rode ui, snij die in stukjes en doe samen met de Port in een pannetje. Vuur hoog en laten inkoken! Tot er ongeveer een kwart over is. Dan gaat de bouillon erbij en je laat het weer inkoken tot een kwart! Klaar. Even aan de kant zetten.
  2. Dan de fondantaardappelen. Neem de aardappelen en snij de buitenkanten recht af. Dus in de lengte. Neem dan een klein stekertje en steek per aardappel twee torentjes eruit. Geen steker? Dan schil je de aardappelen, snij ze doormidden en maak je er met een schilmesje twee mooie torentjes van. Zorg ervoor dat de boven en onderkant recht zijn – ze moeten blijven staan namelijk. Zet ze in een pannetje en voeg water toe tot de aardappelen net onder staan. Dan een flinke klont roomboter erbij, een snuf zout en breng aan de kook.
  3. Neem de andere helft van de rode ui, haal de schil eraf en snij doormidden. Haal nu de lamellen rustig los. Blancheer de rode ui een minuut in een pannetje met kokend water. Eruit halen en in een bakje met koud water doen. Ze mogen namelijk niet doorgaren. Giet ze af en voeg de rode wijnazijn toe en het bietensap. Effe roeren en de koelkast in met die rode ui! Ze mogen best lang marineren en je gebruikt ze pas als je het bord gaat opmaken.
  4. Dan de bloemkoolpuree. Die is echt simpel. Maak de bloemkool schoon, haal de roosjes eraf en breng aan de kook met een half blokje runderbouillon. Als de bloemkool gaar is, giet je hem af. Scheutje kookroom erbij, beetje peper en zout en in de blender ermee! Laat even goed doordraaien, want het moet een smeuïge puree zijn. Doe de puree terug in het pannetje en zet even apart.
  5. De aardappelen zijn intussen flink opgeschoten. Is het water al helemaal verdampt? Goedzo. Anders even wachten tot dat het geval is. Omdat er boter in het water zit, bakken de aardappelen door als al het water is verdampt. En dat is de bedoeling! Laat ze een minuut of 4-5 bakken in de ketel. Vuur uit, bord nemen en dan zet je de ketel er op z’n kop op. De aardappelen vallen na een paar minuten vanzelf op het bord! Je kunt trouwens ook gewoon een stukje aluminiumfolie gebruiken – dat scheelt afwas!
  6. Het is nu tijd voor de ossenhaas! Kruidt die met peper en zout en besprenkel met wat zonnebloemolie! Intussen zorg je dat de bloemkoolpuree en de portsaus wat opwarmen op laag vuur. Neem een grillpan, laat die loeiheet worden en grill dan de ossenhaas. Anderhalve minuut per kant. Uit de pan en inwikkelen in aluminiumfolie. Laat het vlees een paar minuten rusten. Alle voorbereidingen zijn klaar, als je de bloemkoolpuree nog in een spuitzak hebt gedaan. Doe dat dus even en knip het puntje eraf.
  7. Nu is het tijd om het bord op te maken. Als eerste smeer je een klein portsaus op het bord. Neem de rode ui en leg die erop en zet er ook wat fondantaardappelen bij. Gezellig. Haal het vlees uit de folie en trancheer het in mooie stukken. Leg het vlees op het bord en bestrooi met wat grof zeezout. Nu spuit je de bloemkoolpuree op het bord. Leef je maar eens lekker uit! Tenslotte de portsaus over het vlees en je bent klaar om aan te vallen! Let wel op, want dit is een verraderlijk lekker gerecht! Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *