Runderstoofvlees met witbier

Zo tegen het begin van 2021 is het tijd voor een lekker stoofpotje. Dat maak ik altijd van runderriblappen. Ik had er nog twee in de diepvries liggen, dus daar heb ik een lekkere stoofpot van gemaakt. Eentje met een flesje witbier en natuurlijk kruiden zoals laurier, kruidnagel en jeneverbessen. Uiteindelijk nog een goede lepel appelstroop erdoor en het wordt een grote smaakbom. Lekker met wat friet erbij, of lekker met gekookte aardappelen en wat verse groente.

De ingrediënten voor een flinke ketel stoofvlees: runderriblappen (ongeveer 1,5 kilo), een flesje witbier, 75ml witte wijnazijn, vier laurierblaadjes, vier kruidnagels, vier jeneverbessen, 2 el appelstroop, een halve liter runderbouillon, een flinke eetlepel bloem, wat water en een dikke ui. En natuurlijk peper en zout.

Een stoofpot maken is helemaal niet moeilijk. In het begin heb je wat te bakken en braden en daarna is het een kwestie van laten stoven op klein vuur.

  1. Als eerste laat je de riblappen op kamertemperatuur komen. Snij ze in blokjes en kruidt met peper en zout. Zet een grote braadpan op het vuur, wat boter erin en dan bak je ze rondom bruin aan. Ik doe dit altijd in twee porties. Als ze zijn aangebakken gaat alles de pan in en dan voeg je de bloem toe. Laat die even goed aanfruiten – dit zorgt voor een goede binding, zodat je een mooie saus krijgt.
  2. Snij de ui in halve maantjes en voeg deze toe. Voeg ook de laurier, kruidnagel en jeneverbessen toe en blus af met het witbier – dat ook op kamertemperatuur is. Voeg vervolgens de bouillon en de witte wijnazijn toe en je bent al bijna klaar!
  3. Breng tegen de kook aan en zet dan het vuur klein, het deksel er half op en laat pruttelen. Roer er zo nu en dan in en zorg ervoor dat de bodem niet aankoekt. Ik voeg tussentijds vaak nog een klein glas water toe. Hoelang laat je dit sudderen? Een uur of 3!
  4. Haal na drie uur de laurier, kruidnagel en jeneverbessen eruit en voeg de appelstroop toe. Die lost aardig snel op in de saus. Proef en kruidt af met peper en zout! Klaar!
  5. Tijd om te eten! Je kunt hier trouwens meerdere dagen van eten. Ik heb er Vlaamse friet met mayonaise bij gemaakt en een simpele salade van rauwe witlof met een dressing gemaakt van een lepel mayonaise, een flinke scheut soyasaus en een kneepje honing. Heerlijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *