Rib-eye steak met rode wijnsaus en pastinaak-knolselderijpuree

Goed hoofdgerecht voor Kerstmis. Of op een zondag. Of gewoon door de week. Waarom niet? Koop een goede rib-eye steak en laat die op kamertemperatuur komen. Allereerst maak je de puree. Deze kun je trouwens prima van tevoren maken. Maak een knolselderij schoon en snij die in blokjes. Doe hetzelfde met pastinaak (ik gebruik er drie voor een ketel puree voor circa 6 personen). Kook alles gaar en giet af. Vervolgens in de blender (niet alle tegelijk als het teveel is) en schenk er dan een scheutje kookroom bij en kruid af met peper en zout. Blenden maar! Maak vervolgens de rode wijnsaus. Ook deze kun je prima vooraf maken. Snipper hiervoor een sjalotje fijn en bak dit kort aan in de pan tot het glazig is. Doe er vervolgens een takje laurier en verse tijm bij. Schenk er een halve fles rode wijn bij en circa een halve liter runderbouillon. Laat dit alles goed inkoken tot het gereduceerd is tot ongeveer de helft. Doe er wat port bij en kook verder in. De saus is nu mooi ingedikt en je kunt hem vervolgens afmonteren met stukjes koude roomboter. Hier bind je de saus mee. Proef de saus en kruidt deze nog af als het nodig is. Wat trouwens ook lekker is, is om de saus nog af te maken met wat balsamicoazijn. Grill het vlees nu, nadat je dit eerst hebt gekruid en hebt ingesmeerd met wat zonnebloemolie. Bij het gerecht is het lekker wat gesmoorde bospeentjes te eten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *