Ribeye steak met rösti, gesmoorde witlof en balsamicosjalotten

Jammie-de-pammie. Dit is echt een geweldig lekker gerecht. En ja, echt best snel klaar. Ik heb het door de week na een dag werken in net iets meer dan een halfuur ‘in elkaar gedraaid’. En het was nog een improvisatie ook – heerlijk. De sjalotjes smoor je aan en glaceren lekker in balsamicoazijn. En de tosti heb ik nog niet eerder gemaakt, maar dat is echt super simpel zeg. Nou, gewoon eens maken, zeg ik!

Ingrediënten (voor 2 personen)

Een lekkere ribeye steak (eentje per persoon), drie stronkjes witlof, vijf sjalotjes, drie aardappels en drie eetlepels balsamicoazijn.

Iedereen klaar? Grillen maar!

ruBij dit gerecht begin je bij het begin. Haal de steaks uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Als eerste gaat de witlof de pan in. Snij de uiteinden eraf en snij met een schilmesje een klein beetje van het stronkje eruit. Snij de witlof stronkjes doormidden en spies vast met twee prikkers. Zet een koekenpan op het vuur, beetje boter erin en smoor dan de witlof aan. Ze hebben denk ik een minuut of 15 á 20 nodig. Intussen maak je de rösti. Schil de aardappels en snij ze in super fijne julienne. Of rasp ze met een rasp in julienne. Was de aardappels en dep ze droog. Kruidt de aardappelfrietjes met peper en zout. Zet een koekenpan op het vuur, boter erin, en dan maak je hoopjes aardappelrösti. Druk ze plat als ze in de pan liggen. Ze bakken denk ik een 10 minuten per kant. Daarna kun je ze pas draaien, want ze moeten goed aan elkaar zijn gebakken. Dus: na 10 minuten draaien en dan de andere kant bruin bakken. Je kunt de frietjes trouwens ook krokant bakken in een frituurketel. Ze hebben niet lang nodig – een minuut of drie. Als de rösti in de pan ligt, schil je de sjalot en snij je ze doormidden. Fruit ze aan in een pannetje met wat boter. Na een kwartier voeg je de balsamico toe en die laat je nog even goed meepruttelen! En dan de steak. Je weet intussen wel hoe het werkt toch? Insmeren met zonnebloemolie, kruiden met peper en zout en dan 1 minuut 15 per kant in een gloeiendhete grillpan. Afdekken en laten rusten onder aluminiumfolie en daarna tegen de draad in reepjes snijden (trancheren). Je bent klaar! De witlof als eerste, dan de steak, dan de balsamicouitjes en afmaken met de rösti. Heerlijk en lekker!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *