Waar geloof ik in?

Uitkijkje bij de Detifoss - wat een geweld

Wat een vraag hè! Waar geloof ik in? Deze vraag kreeg ik vanavond van een collega op de app. Ik was een heel verhaal aan het tikken toen me inviel dat ik vorig jaar zo mee-en-mee eens wat heb opgeschreven in een notitie op m’n telefoon. Dus die heb ik er weer eens bij gepakt en die post ik hier. Waarom niet? De afgelopen jaren heb ik veel gelezen en opgezocht. Veel dingen interesseren me en ik heb ook echt het geloof in bepaalde dingen. Ik filosofeer er zo nu en dan lustig op los. Nu weet ik ook dat ik geen wetenschapper ben. Geen absolute visionair. Geen toekomst voorspeller. Weet van veel een (heel) klein beetje. Maar toch. Alleen al om na tien jaar dit artikel nog eens terug te lezen lijkt me leuk. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Als eerste: het begin

De aarde is gevormd door een oerknal miljarden jaren geleden en niet door één of andere God. De mens is ontstaan door evolutie.

Bestond Jezus?

Een God of profeet heeft zeker bestaan, en zeker meerderen, maar het was een goede verhalenverteller die levenslessen vertelde, mensen aanzette na te denken en daardoor volgelingen kreeg. Het was iemand die mensen aansprak op naastenliefde, zorgen voor elkaar, zorgen voor de wereld en het verkrijgen van innerlijke rust en vrede. Dát is waar religie om draait. Het gaat niet over het beheersen, controleren en maken van de wereld en de mens.

Wat we allemaal zelf hebben verzonnen

De mens is biologisch ontstaan en alle geschiedenis die we kennen – van religies tot culturen tot wetenschap tot politiek tot bewegingen – is door onze mensen zelf verzonnen en bedacht. We leven in een denkbeeldige realiteit die net zo goed anders had kunnen zijn en met onze progressiviteit ook weer anders zal worden.

Wat wil ik dan?

De vraag die in het hier en nu speelt: welke rol speel ik hier in en welke rol wil ik spelen? Ik wil geen facebookgedrag vertonen, vooral naar mezelf luisteren en als ik oud en versleten ben terugkijken op een leven waar ik tevreden mee ben. In de zin van dat ik heb besloten wat me goed dunkt. Of dat de maximale keuzes zijn geweest zal ik nooit weten. Het enige belangrijk is dat ik vind dat het voor mij de goede keuzes zijn geweest. Wij leven in een grote Truman show die we zelf regisseren zonder dat we hier erg in hebben. Dat komt omdat we allemaal zelf in de film meespelen.

Ook geloof ik erg écht in dat ik iets goeds kan betekenen voor een ander. Dat kan en mag vanalles zijn, als het maar uit een goed hart komt. Een luisterend oor, goede raad, even iemand op andere gedachtes brengen, goed (laten) lachen, een bedankje, schouderklop en zo verder. Thuis en op het werk – dat maakt geen verschil.

Hoe we zijn ontstaan

Met de huidige snelheid van de wetenschap is binnen 25 aangetoond hoe het leven is ontstaan en hoe onze aarde is ontstaan. Dat zal vooral de gedachtegang die we nu al hebben, bevestigen.

Superintelligentie

Over 50 jaar bestaat er superintelligentie. Dat is geen goede zaak, ook al brengt het goede dingen met zich mee. Ik denk dat we het niet kunnen controleren en misschien betekent dit wel het einde van de mensheid of het einde van de mensheid zoals we dat kennen. Voor die tijd zeggen en doen we trouwens gekke dingen. Over 20 jaar roepen mensen – en misschien ik ook wel? – hak me die armen en benen maar af, want ik wil kunstmatige armen en benen. Die zijn beter, sneller, sterker.

Eensgezindheid is ver weg

Als mensen zijn we meer één grote wereldorde op dit moment dan ooit van tevoren. Maar met alle verschillende imaginaire realiteiten die er bestaan en nog ontstaan, gaan wij nooit met elkaar hetzelfde nastreven in de balans people, planet and profit. Een natuurramp of een nieuwe epidemie die de helft van de wereldbevolking doodt, is het enige wat ons kan triggeren om echt in actie te komen. De vraag is alleen wat dit oplevert en waar dit goed voor is. Misschien moet ik het accepteren, maar zover ben ik nog niet.

Vooruit en weer even terug

Piramides en al die dingen, de knowhow van de maya’s en andere oude volkeren is niet uitsluitend bedacht door hen. Dat is gewoonweg onmogelijk qua staat van de wetenschap in die tijd. Of buitenaardsen hebben ons geholpen en zijn daarna vertrokken óf wij mensen waren destijds qua technologie veel verder en hebben onszelf daarna uitgeroeid. Ik denk niet dat de evolutie van de mens volledig chronologisch is, vanaf het moment van ontstaan.

En toch is er meer

Qua spiritualiteit geloof ik er wel in dat er meer is. Misschien zijn dat zielen zonder lichaam of aura’s en krachten die ik voel. Maar er is meer. Het zou goed kunnen zijn dat we dit gewoonweg niet kunnen waarnemen. Of dit ooit wetenschappelijk wordt aangetoond weet ik niet; ik denk van niet. Hoe kun je de kleur blauw onderkennen als je blauw niet kunt zien?

Nou, zomaar wat gedachtes die ik heb verzameld. En overigens gedachtes waar ik echt in geloof. Kijk maar wat je ermee kunt en doet. Het antwoord mag ‘helemaal niks’ zijn!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *