Spitskoolstamppot en gehaktballen

Stamppot is gewoon lekker! Vind ik dan. Jij ook? Dit keer heb ik een stamppot gemaakt met spitskool! En die smaakt super. Met simpele gehaktballen van half-om-half gehakt en lekkere jus. Die maak ik zo nu en dan wel eens, maar niet super vaak. Thuis kreeg ik vroeger veel vaker gehaktballen of braadworst en ik hou er toch van. Deze stamppot is niet gekruid met veel ‘gekke’ kruiden. Nee, ik heb hem heel basic gehouden met zout, peper en nootmuskaat. En meer heeft het ook niet nodig. Spitskool is trouwens echt een geweldige groente. Mam kookte die vroeger met een lichte saus erbij, maar ik smoor de kool meestal. Lekker met kerrie en een likje crème fraiche. Al heb ik de kool pas ook eens met wat olie in de oven gegrild. Dat is trouwens ook een aanrader.

Wat heb je nodig – voor 2 personen?

  • een dikke ui, twee teentjes knoflook en een kleine spitskool
  • 400 gram half-om-half gehakt en een klein sjalotje. En een klein beetje maizena.
  • flink wat aardappelen, een scheut melk, nootmuskaat, zout en peper.

Het is echt een heel gemakkelijk recept? Als eerste snipper je het sjalotje heel fijn en dat meng je door het gehakt. Breng het gehakt op smaak met peper en zout en rol en ballen van. Ik heb best kleine ballen gemaakt – dat scheelt tijd. Neem een koekenpan, beetje boter erin en bak de ballen rondom bruin aan. Intussen schil je de aardappelen en die snij je in kleine blokjes. Dan zijn ze zo gaar. Doe ze in een ketel en spoel ze schoon met water. Dan de pan vullen met water, flinke snuif zout erbij en kook ze in 10 minuten gaar. Als de gehaktballen bruin zijn voeg je er een scheut water bij. Herhaal dit 2 a 3 keer als de jus weer is ingekookt. Als de gehaktballen staan te pruttelen en de aardappelen koken is het tijd voor de spitskool. Snij de onderkant van de spitskool af en haal de buitenste bladeren er vanaf. Dan snij je de spitskool in kleine repen. Snipper de ui en de knoflook, neem een grote koekenpan en bak de ui en knoflook glazig aan. Dan gaat de spitskool erbij die je gedurende 10 minuten smoort. Als die klaar is, is eigenlijk alles klaar. Aardappelen afgieten, even laten uitstomen en dan bij de spitskool. Beetje melk erbij en doorroeren of prakken. Op smaak brengen met peper, zout en flink wat nootmuskaat. Haal de gehaktballen uit de pan, doe wat maïzena in een klein kommetje en meng met een scheut water. Dan bij de jus die je aan de kook brengt. Als het te tik is voeg je nog wat water toe. Alles is klaar! Opscheppen en eten maar!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *