Puree van gepofte zoete aardappel met mangochutney, tomaatjes, geitenkaas en garnalen

Zo! Na een paar drukke dagen stond vandaag helemaal niks op de planning. Al ging mijn natuurlijke wekker alweer vroeg – ik denk dat ik om 7u alweer op was. Beetje gerommeld en vanmiddag lekker gaan wandelen in de bloeiende omgeving van de Brunsummerheide. Daar ben ik nog niet eerder geweest – überhaupt niet op een plek waar de heide aan het bloeien is. Zo onder het wandelen van het pad van 13 kilometer bedacht ik me: wat zal ik vanavond eens gaan koken. Vanmorgen heb ik een simpele mangochutney gemaakt, omdat ik nog een rijpe mango had liggen die toch echt op moest. En ik had nog een zoete aardappel liggen – ook al een week. Dit recept heb ik tijdens het wandelen opgeschreven en eenmaal thuisgekomen gemaakt. En… het was echt heerlijk! Goede smaakcombinatie en gewoon heel erg lekker.

Wat heb je nodig?

 • Voor de puree: een grote zoete aardappel, klein drupje zonnebloemolie, half theelepeltje mosterdzaad, kurkuma en korianderpoeder. En wat peper en zout.
 • Voor de mangochutney: een rijpe mango, theelepel korianderzaad, komijn en kurkuma, half theelepeltje cayennepeper, een klein uitje, teentje knoflook en duim verse gember. Plus wat zonnebloemolie en eventueel nog wat chilivlokken.
 • Een paar lekkere stukjes geitenkaas (brokkelige witte) en wat zoete tomaatjes.
 • En de lekkerste garnalen die je hebt. Zoveel als je wil. Met een klein teentje knoflook.
 • Verse koriander.

Hoe maak je het?

 1. De mangochutney kun je prima van tevoren maken. Het is niet veel werk hoor! Het recept heb ik al eerder op deze site geplaatst en vind je hier.
 2. Dan de puree van zoete aardappel. Je kookt de aardappel niet, maar deze keer pof ik hem in de oven. Neem een vel aluminiumfolie, verwarm de oven voor op 190 graden, was de zoete aardappel, prik er wat gaatjes in met een vork of mes en wikkel hem in de folie met een drupje zonnebloemolie. Dan gaat de aardappel (ik had een hele dikke) voor 45 minuten de oven in op 190 graden. Voor een kleine aardappel kun je iets korter aanhouden: ik denk een half uur.
 3. Na het poffen haal je de aardappel uit de oven. Leg die maar even ergens neer, want die mag wat afkoelen. Was de tomaatjes en snij ze doormidden. Neem een ovenschaaltje of vuurvast bord en zet ze met een druppeltje olijfolie in de oven op 190 graden voor ongeveer een halfuur. Ik heb de tomaatjes in de oven gedaan toen de aardappel al 40 minuten gepoft (en dus klaar) was.
 4. Nu maak je de puree af. Neem een klein pannetje, drupje zonnebloemolie erin en dan de kruiden (mosterdzaad, korianderpoeder en kurkuma). Bak die even goed aan of halfhoog vuur en voeg daarna de zoete aardappel toe (zonder schil). Prak die goed en laat een paar minuten meebakken. Proeven en afkruiden met peper en zout. Zet de puree maar even aan de kant!
 5. Zo! Je bent al bijna klaar. Pel de garnalen, haal het darmkanaal eruit – als dit er nog in zit – en dep ze droog met wat keukenpapier. Snipper het teentje knoflook heel fijn en meng dit door de garnalen samen met een druppeltje zonnebloemolie.
 6. Als de tomaten ongeveer 20 minuten in de oven staan, leg je de schijfjes geitenkaas op een bordje en zet dit bij de tomaten in de oven. De geitenkaas heeft niet veel nodig om warm te worden!
 7. Nu bak je de garnalen! Zet een pannetje op hoog vuur en bak de garnalen in een paar minuten krokant! Als de puree intussen wat kouder is geworden, kun je hem nog even op het vuur warm maken. Hetzelfde doe je met de mangochutney, al kun je die ook prima koud eten!
 8. Als het goed is, komt nu alles bij elkaar. Alles is klaar! Maak het bord mooi op. Allereerst wat puree van de zoete aardappel, daar bovenop de mangochutney, ertussen de gepofte tomaatjes en geitenkaas en dan afmaken met de garnalen. Neem nog wat verse koriander en drapeer die over het gerecht! Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *