Hartige taart met prei, gele courgette en gorgonzola

Het is warm, maar tijd voor een lekkere hartige taart. Sinds ik terug ben uit IJsland heb ik die niet meer gemaakt. En ik maak die normaal altijd super vaak. Haha. Dus deze zondag was daar perfect voor. Zeker met een kleine kater na een leuke barbecue gisteravond bij Paultje thuis. Oh en natuurlijk is deze taart ook weer zonder ei.

Wat heb je nodig? Een prei (eentje), een gele courgette, een rode ui, twee teentjes knoflook. een handje amandelen, een likje crème fraiche en ongeveer 75-100 gram gorgonzola (de gewone). En natuurlijk een rol hartig taartdeeg (uit het koelvak in de supermarkt). Maken doe je als volgt. Het is niet veel werk. Als je al vaker recepten van me hebt gelezen, bak ik een hartige taart altijd 12 minuten blind af. Zo ook deze. Haal het deeg uit de verpakking en leg het in een mooie overschaal. Bakpapier erover (rondje knippen) en dan baklinzen erin – of wat je dan ook hebt. Dan 12 minuten blind afbakken in een voorverwarmde oven op 200 graden. Intussen maak je de vulling. Neem een pannetje, wat boter erin, snipper de ui en de knoflook en bak dit op middelhoog vuur aan. Goed roeren! Was de prei en snij deze heel fijn. Voeg die toe en laat even lekker aansmoren. En dan gaat de gorgonzola erbij in klein stukjes. Die smelten mooi. Goed roeren en een lik crème fraiche toevoegen. Je hebt nu een lekker smeuige vulling. Afkruiden met peper, even proeven en naar smaak ook zout toevoegen. Intussen is het deeg afgebakken (denk ik). Uit de oven ermee, baklinzen eruit. Om een krokante bodem te krijgen is het aan te raden dat je de bodem besprenkelt met wat paneermeel. Daar bovenop gaat dan het mengsel. Nu was je de courgette en daarvan rasp je slierten met een kaasschaaf. Het middelste gebruik je niet. Verdeel en druk dan de courgette mooi in het mengsel. Het is niet erg als de courgette iets uitsteekt aan de bovenkant. Maar probeer het er goed en mooi in te leggen. Rooster tenslotte nog wat amandelen in een droge koekenpan, hak die grof en verdeel die over de taart. En dan bak je die vervolgens af in de oven op 200 graden gedurende 25 minuten. Ik heb deze koud gegeten en dat was heerlijk. Maar warm of lauwwarm kan natuurlijk ook! Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *