Griekse moussaka

Gisteren was ik even langs m’n zus en zij had moussaka gemaakt. ‘Probeer eens wat’, riep ze. En ik heb wat koude moussaka uit de ovenschaal gepakt en die was echt heerlijk. Ik heb dit nog nooit zelf gemaakt en volgens mij ook nog nooit gegeten, dus een goed idee om eens zelf te maken. En het was heerlijk! Ik wilde de lagen door de dag heen maken, maar dat is niet gelukt. Het was namelijk een super drukke dag. Dus daarom rond half zes mee begonnen, de oven in geschoven en daarna lekker gegeten. En de dag erna was hij nog lekkerder!

Volgens mij heb ik een traditionele moussaka gemaakt met een vleugje kaneel. De lagen zijn: aubergine, aardappel, gehaktmengsel, aubergine en bovenop bechamelsaus met kaas. Jammie.

Ingrediënten – voor een grote overschaal:

 • 1,5 aubergine. Je kunt er ook twee pakken.
 • Een aardappel of 6 (normale afmeting).
 • Gehaktmengsel: 250 gram half-om-half gehakt, een blik gepelde tomaten, 2tl tomatenpuree, een ui, 2 teentjes knoflook, 1tl kaneel, 1tl oregano en wat peper en zout.
 • Bechamelsaus: 30 gram boter, 300 ml melk, 30 gram bloem, 1 laurierblad, nootmuskaat en geraspte kaas (een flinke hand vol).
 • En dan nog verse peterselie!

Maken die moussaka-hai!

 1. Als eerste snij je de aubergines in dunne plakjes. Verhit een grote koekenpan. Bestrijk de aubergines met zonnebloemolie (of olijfolie), peper en zout en bak ze bruin in de pan. Je hebt een paar keer nodig. Leg apart op een bord.
 2. Intussen snipper je de ui en de knoflook. Bak die aan op middelhoog vuur in een koekenpan. Voeg daarna het gehakt toe en rul dit tot het mooi bruin is. Voeg de oregano, kaneel, peper en zout toe en bak nog even mee. Daarna de puree toevoegen en even meebakken (ontzuren) en daarna voeg je de gepelde tomaten toe die je fijn prakt. Kook de saus goed door.
 3. Schil  de aardappels en snij ze in schijfjes. Spoel ze even af onder de koude kraan om het zetmeel er vanaf te spoelen en ook ze daarna af. Ik denk in zo’n 4 minuten – ze hoeven niet helemaal gaar te zijn.
 4. Dan nog de bechamelsaus. Pak een klein pannetje, voeg de boter toe en laat die smelten. Daarna de bloem erbij en laat deze op klein vuur een paar minuten bakken. Daarna gaat de melk erdoor. Ik heb geleerd dat je dit in etappes doet, om te zorgen dat je geen klontjes krijgt. Voeg ook het laurierblad toe en laat hem even koken. Voeg de peper, zout en de kaas toe en kijk dat je een mooie dikke saus hebt. Eventueel voel je nog een scheutje melk toe. Verwijder uiteindelijk het laurierblad.
 5. Alles is nu klaar – je kunt gaan bouwen! Besmeer de overschaal in met wat olie en nu stapelen! Allereerst een laag aubergine en daar bovenop de aardappels. Dan het gehaktmengsel en weer aubergine. Tenslotte de bechamelsaus. Je kunt er nog wat geraspte kaas overheen doen, maar dat hoeft niet.
 6. Hop: de oven in op 200 graden voor ongeveer 35-40 minuten. Laat hem daarna wel even afkoelen en niet zoals ik heb gedaan… je kunt je mond lelijk branden!
 7. Voor het eten hak je nog wat verse peterselie en die strooi je erover! Los smakelijkos.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *