Lekkere momo’s met kip uit Nepal!

Vorig jaar ben ik op een geweldige reis naar Nepal geweest. Met een super mooie trekking naar Annapurna Basecamp. Ergens de eerste dagen werd ik verrast door lekker eten. Niet alleen de springrolls waren lekker, maar ook de zogenaamde momo’s. Die eten ze in Nepal met het dozijn. En ’s morgens, ’s middags, ’s avonds en ik denk ook ’s nachts. Ik snap wel waarom. Je hebt ze met van allerhande vullingen, bijvoorbeeld met groenten of met kip. Tegen het einde van de lange hike kwam ik aan in een dorpje dat Pathana heet. De laatste plek om te overnachten en waar we een mooi balkonnetje hadden met uitzicht over de kleurrijke straat. ‘Dit is het écht goede leven’ – ik weet nog dat ik dat dacht. Na een lekker koel biertje met de jongens en meid, werd het tijd voor een workshop momo’s. We hadden inmiddels per persoon al een kilo of 10 verorberd tijdens de trekking. Dus van een aardige kok de kneepjes geleerd. Al blijft dat inpakken in het deeg echt lastig. Naja.

Ingrediënten – voor de momo met kip (ik denk zo’n 16-18 stuks ofzo): een grote kipfilet, een middelgrote ui, 1 el monokruiden (gekocht in Nepal, zelf te maken met gemalen gember (1), chilipoeder (1), kurkuma (0,5) en kerrie masala (1). Voor het deeg heb je alleen bloem (ik denk 100 gram) en water nodig,

Maken! Als eerste hak je de kipfilet super fijn. Je kunt eventueel ook kippendijen gebruiken. Snipper de ui flinterdun en meng die door de kip samen met de kruiden. Nu het deeg. Doe de bloem met een scheut water in een kommetje en meng het water door de bloem. Je hebt een stug deeg nodig, dus druppel er maar gewoon water bij tot je dat hebt bereikt. Goed kneden en uitrollen tot zo’n 3 mm dik. Dan steek je er cirkels uit met een steekring of door er een kopje op te leggen en rondom af te snijden. Dan vullen. Beetje vulling op een deegrondje, randen nat maken met water en vouwen. Kijk maar even op YouTube voor wat mooie vormcreaties. Ik heb het gerechtje gegeten met wat simpele, zoete chilisaus, maar je kunt er ook een traditioneel sausje van tomaten, sesamzaad, kurkuma,  knoflook en olie bij maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *