Verse, gegrilde tonijn met gebakken paddenstoelen en truffelaioli

Yes, dit jaar wilden we écht eens tonijn als hoofdgrecht met kerst. Dus Harm en ik hebben eergisteren half Limburg afgereden – sorry als de stikstofnorm hierdoor niet wordt gehaald – om verse moten tonijn op de kop te tikken. En we hebben ze op de kop getikt. Muy bien. Het recept en gerecht was erg gemakkelijk, maar ook gemakkelijk kan heel erg lekker zijn. Zeker als je niet vaak gegrilde tonijn eet, zoals ikke. Je hebt nodig: verse tonijn (voor elke persoon een moot), een potje aioli (of zelfgemaakt a la mayonaise met knoflook), truffelolie (probeer geen olie te kopen met van die DSM-zooi erin, maar op basis van echte zwarte truffel), gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld witte beukenzwam, bruine beukenzwam, kastanjechampignons en bundelzwam) en rucola. Als eerste borstel je de paddenstoelen schoon. Haal trouwens ook de tonijn uit de koelkast en laat die op kamertemperatuur komen. Bak de champignons aan in een koekenpan voor flink wat minuten. Doe er een klein beetje truffelolie bij. Meng vervolgens de aioli met een klein beetje truffelolie en meng door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat van het één of ander toe. Dan de tonijn. Laat de grillpan gloeiend heet worden en kruidt de tonijnsteaks met peper en zout. Wat zonnebloemolie erover en daarna bak je ze 1,5 minuut per kant. Dan zijn ze nog mooi rose vanbinnen – ongeveer 1 á 1,5 centimeter dikke moten. Laat ze even op adem komen in wat aluminiumfolie. Voeg vervolgens de rucola toe aan de paddenstoelen en bak even mee. Afkruiden met peper is lekker, eventueel een klein beetje citroensap. Dan kun je het bord opmaken. Eerst een bedje van de paddenstoelen en rucola, en daar bovenop komt de tonijn. Een hele steak kan, maar even doormidden snijden is mooier. Dan een lekkere dot truffelaioli eroverheen en finito! Smakelijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *