Knolselderijpuree met paddenstoelen, pastinaak, bietjes, ribeye en een saus van kerrie en knolselderij

Jow, wat een titel voor een gerecht zeg. En dan te bedenken dat dit werkelijk alle onderdelen zijn van dit gerecht. Maar omdat ze goed goed bij elkaar smaken, heb ik ze maar allemaal in de titel gezet. Moe kunne toch… Nou, ik zou zeggen: succes met maken. Maar laat het me gemakkelijk voor je maken, want hieronder de dingen die je nodig hebt en de bereiding ervan. Schrik niet van dit gerecht, want het is echt niet moeilijk! Vooral rustig blijven – als je dat niet goed kan, kun je hiermee oefenen! Voor mij echt ontspanning op een druilerige zondagmiddag!

Los ingredientos (2 personen):

 • Knolselderijpuree: een halve knolselderij, een kleine aardappel, een half pakje slagroom en 200 ml kippenbouillon (water met een half tablet mag).
 • Voor de saus: het overgebleven kookvocht van de puree, 1tl kerriepoeder (de lekkerste die je hebt) en een klein klontje roomboter.
 • Een pastinaak, een rood bietje (voorgekookt), een handje vol lekkere paddenstoelen (cantharellen, kastanjechampignons of wat dan ook).
 • Wat lekker drinken voor onder het koken!

Los bereidingos (voor diezelfde 2 personen):

 1. Het makkelijke aan dit gerecht is dat je alle onderdelen goed op zichzelf kunt klaarmaken. Dus geen haast. Leg als eerste de ribeye uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Of een goeie andere steak. Als die maar níet koud is.
 2. Je begint met de puree. Schil een halve knolselderij en snij die in kleine blokjes. Doe hetzelfde met één aardappel. Was alles even goed en breng aan de kook met een half pakje slagroom en 200 ml kippenbouillon. That’s it. In circa 10-14 minuten is dit gaar.
 3. Intussen dat de knolselderij kookt, kun je de champignons schoonmaken en halveren. Snij ook het bietje in plakjes. Zet beide even apart.
 4. Dan de pastinaak. Echt een heerlijke groente vind ik dit! Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaak (let op want die verkleurt) en snij in vieren. Aanmaken met een klein beetje olijfolie, peper en zout en dan voor een kwartier de oven in. Easy peasy. Een kind kan de was doen – al heb ik dat een kind nog nooit (fatsoenlijk) zien doen…
 5. Na ongeveer 10 minuten leg je de rode biet ook in de oven. Deze warmt dan een beetje op en dat is lekker in het gerecht.
 6. Nu is de knolselderij zeker gaar. Neem een kommetje en een zeef en giet de puree met kookvocht erdoor. Vang het kookvocht op, want hier maar een erg lekkere saus van! De knolselderij doe je in een keukenmachine en draait deze super fijn! Proef daarna… hij is verrukkelijk.
 7. Bak de champignons in een koekenpan tot ze bruin zijn.
 8. El sauso. Doe het kookvocht in een pan en doe er 1tl kerriepoeder bij, roer goed door en verwarm. Dan een klein klontje roomboter toevoegen, waarmee je de saus monteert. Je ziet dat de saus nu verdikt. Proef en breng eventueel nog op smaak. Ik heb dat niet gedaan – was niet nodig. Ook door de kippenbouillon is alles al snel op smaak.
 9. En nu het moment suprême: het vlees. Wrijf in met olie (zonnebloem ofzo, olie die echt heet kan worden). Peper en zout erop en dan in een gloeiend hete grillpan bakken. Ik bak dit vlees – circa 1 cm dik – altijd 1 minuut en 15 seconden per kant. Dan nog de randjes een paar tellen. Laat het vlees daarna 10 minuten rusten.
 10. Nu kun je het bord opmaken! Alles is nog goed warm als het goed is. De pastinaak en biet heb ik in de oven laten staan tot het moment van opmaken. De puree is eenvoudig warm te houden in een pannetje op laag vuur en hetzelfde met de saus en champignons. Je neemt een mooi bord waar je begint met een streep. Dan een goede lepel saus ernaast en de parten pastinaak. Vervolgens leg jet het vlees er mooi getrancheerd op. Vergeet niet dat je het vlees tegen ‘de draad’ in snijdt en dat je deze op het bord nog even afkruidt met wat grof zeezout! En dan de bietjes en champignons.

Een super lekker herfstrecept met producten en smaken die echt bij elkaar passen. Zou ook niet misstaan met kerstmis! Kijk trouwens uit als je katten hebt, want die zitten voor dat je het weet met hun neus in je bord…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *