Tagliata di manzo met een twist

Tagliata di manzo, zei Maarten. Zo heet het dus. Dit klassieke gerecht uit Italië heb ik gemaakt, maar wel met een kleine twist. Normaal is de tagliate dungesneden biefstuk met rucola, dressing en (veel) Parmezaanse kaas. Ik heb er wat heerlijke polenta bij gedaan en gepofte, zoete tomaatjes. Oh en wat muntpesto. Ook Italiaans allemaal denk ik. De smaken pasten super goed bij elkaar! Ik zou het eens maken, want het is zo klaar.

Wat heb je nodig:

 • Een lekker en goed stuk vlees: entrecote of ribeye zoals ik heb gebruikt
 • Rucola en Parmezaanse kaas (kwart blok)
 • Een lekkere dressing, gemaakt van balsamico, olijfolie en een scheutje honing
 • Polenta en een teentje knoflook en 300 ml kippenbouillon om het te maken.
 • Muntpesto, gemaakt van een kwart teentje knoflook, Parmezaanse kaas, scheutje citroensap, pijnboompitten, munt en olijfolie.
 • Lekkere, zoete tomaatjes

En dan maken!

 1. Om te beginnen de tomaatjes. Halveer er zoveel als je wil, sprenkel er wat olijfolie overheen en grill ze in circa 20 minuten in de oven op circa 200 graden.
 2. Dan de polenta – die overigens net als de tomaatjes optioneel is. Breng ongeveer 300 ml kippenbouillon aan de kook, voeg er een teentje knoflook aan toe en vervolgens de polenta. Goed roeren en een paar minuten doorkoken. Als de polenta te dik is kun je deze iets aanlengen met water. Rasp er een goede hoeveelheid Parmezaan doorheen en voeg een klontje roomboter aan toe. Proeven en afkruiden met zout en peper!
 3. Onder het koken van de polenta kun je de muntpesto maken. Doe een tiental muntblaadjes, handjevol pijnboompitten, beetje sap van een citroen, goede scheut olijfolie en een kwart teentje knoflook bij elkaar in de blender en draai door tot een mooie pesto. Proef!
 4. En dan de dressing. Ook die is in een handomdraai klaar. Meng 2 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn en een klein kneepje honing. Ik heb de dressing in een kleine blender gemaakt en zo krijg je een perfecte, lichtbruine dressing. Heel erg lekker.
 5.  Maak een lekkere handvol rucola aan met een beetje dressing. En rasp alvast wat Parmezaanse kaas. Je kunt eventueel ook nog wat pijnboompitten roosteren in een droge koekenpan.
 6. En tenslotte bak je de ribeye. Belangrijk is dat je deze al een tijd op kamertemperatuur hebt laten komen. Dep de biefstuk droog met keukenpapier, kruid met flink wat peper en zout, besmeer met zonnebloemolie (die verbrandt niet) en grill de steak naar smaak in een gloeiendhete grillpan. Ik heb mijn (normale) ribeye ongeveer 1,5 minuut per kant gegrild. Laat de steak daarna een paar minuten rusten in wat aluminiumfolie.
 7. Opmaken dat bord! Allereerst een lekkere bodem polenta, waar je de rucola op legt. Trancheer de ribeye mooi en leg die netjes op het bedje van polenta en rucola. Leg de gepofte tomaatjes ertussen, hier en daar wat lekkere muntpesto en maak het gerecht af met wat balsamicodressing (over het vlees) en eroverheen flink wat Parmezaanse kaas.

Buon appetito a tutti!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *