Ribeye steak met polenta en gerookte prei

Een mooi recept wat een beetje van internet is en ik toch wel een aardig eigen twist aan heb gegeven. Ik heb het door-de-week gemaakt (maandag), maar kijk even wat je doet want het is ongeveer een uurtje werk. Al lag dat ook aan mijn inductieplaat die vaker uitsloeg, omdat de grillplaat te heet werd. Niet zo handig, maar goed. Een lekker gerecht met smaken die echt bij elkaar passen. Eens iets anders.

Wat heb je nodig?

 • Een mooie ribeye steak op kamertemperatuur.
 • Voor de polenta: een paar eetlepels polenta, 300ml kippenbouillon, 2 teentjes knoflook, een grote hand vol geraspte Parmezaan en een klontje roomboter.
 • Een flinke prei.
 • Voor de simpele dressing: 3el olijfolie, 1el witte wijnazijn, 1tl mosterd.
 • Roomboter en fijngehakte peterselie en bieslook.
 • Voor de pesto: 3el olijfolie, een handvol verse basilicum, teentje knoflook, 20 gram Parmezaan en 20 gram pijnboompitten.

Maken!

 1. Allereerst de prei. Die heeft namelijk tijd nodig! Zet de grillpan op standje ‘gloeiend heet’ en leg de prei gewoon in de pan! Dek af met een deksel of aluminiumfolie en laat verbranden. Regelmatig keren. Let wel: het maakt niet uit als de buitenste bladeren zwart worden. De prei laat je ongeveer een half uur bakken.
 2. Zorg dat de steak op kamertemperatuur is en marineer deze in wat fijngehakte knoflook en zonnebloemolie (of een andere smaakvrije olie die je goed kunt verhitten). Zet deze aan de kant.
 3. Breng de kippenbouillon aan de kook, doe de knoflook (grof) erbij en voeg dan de polenta toe. Goed roeren en een paar minuten laten koken. Je ziet dat de polenta meer dik wordt. Haal vervolgens de knoflook eruit – als die niet is opgegaan in de polenta – en kruidt af met wat peper, een goede klont roomboter en flink wat Parmezaanse kaas. Proef en kruidt eventueel bij. Hou de polenta warm op een laag vuurtje.
 4. Maak vervolgens de kruidenboter door de bieslook en peterselie fijn te hakken en die te mengen met de roomboter. Rol op in een laagje vershoudfolie en zet in de koelkast.
 5. Dan de pesto. Meng de basilicum, olijfolie, knoflook, Parmezaan en pijnboompitten in de blender. Proef en kruidt eventueel bij met wat peper of olijfolie. Zet deze aan de kant.
 6. Nu de dressing. Meng hiervoor de olijfolie, de wijnazijn en mosterd door elkaar.
 7. Als de prei gaar is, haal je deze van het vuur. Snij de boven- en onderkant er vanaf en haal de zwartgeblakerde bladeren er vanaf. Leg de prei even weg in wat aluminiumfolie om warm te houden.
 8. Nu kun je de steak bakken! Haal het vlees uit de marinade, veeg de knoflook er vanaf (deze verbrandt namelijk) en bak de steak hoe je hem het liefste hebt. Als de steak mooi is aangebakken, laat je deze een vijf minuten rusten in aluminiumfolie.
 9. Bijna klaar: het bord kan opgemaakt worden. Allereerst een mooie streep polenta, met daarop gesneden prei. Trancheer het vlees en leg dat op de polenta. Op het vlees wat kruidenboter, wat grof zeezout en er omheen druppels pesto en dressing. Ik heb er nog wat verse tuinkers uit eigen tuin bij gedaan en wat geroosterde pijnboompitjes voor de crunch! Afmaken met Parmezaanse kaas en klaar!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *