Kylemore Abbey: Mainistir na Coille Móire

Ooit al eens in een heel groot klooster geweest met prachtige tuinen? Nee? Reis dan maar eens af naar Ierland en bezoek de streek Galway in de Connemara, want daar ligt het imposante Kylemore Abbey. Een van ’s werelds meest gefotografeerde objecten. In het traditioneel Iers is Kylemore Abbey dit: Mainistir na Coille MóireSpreek het maar eens uit als je wil, het betekent klooster van het grote bos. Het bos is er inderdaad groot en je kunt er lekker doorheen wandelen. Je komt op enig moment uit bij prachtige Victoriaanse tuinen en geweldig worden onderhouden. Het is er erg uitgestrekt en die sfeer die proef je daar. Het is er rustig, je kunt er lekker slenteren, mooie bloemen bekijken en van tuin naar tuin sjokken. Het is een mooie plek om even op adem te komen, maar ook een mooie plek om foto’s te schieten. Het kasteel zelf schiet je trouwens het beste vanaf de lange, doorgaande weg aan de overkant van het meer.

Het liefdesverhaal – zoals te lezen op ireland.com

Het jaar is 1852. De succesvolle financier Mitchell Henry en zijn kersverse bruid Margaret Vaughan zijn op huwelijksreis in Connemara. Het echtpaar geniet van een lunch in de open lucht in de landelijke gemeente Kylemore. Toen ze bij elkaar zaten, zei Margaret hoe prachtig ze de omgeving vond en hoe heerlijk het haar leek om er te wonen. Dertien jaar later verrees er een magnifiek kasteel dat uitkeek over een meer in Connemara.

Het woord luxueus is niet toereikend om Kylemore Abbey te beschrijven. In zijn boek Irish Country Houses beschrijft Terence Reeves-Smyth het kasteel als “op een schaal die doet denken aan Citizin Kane, met veel indrukwekkende woonvertrekken, een balzaal met een verende vloer, een magnifieke trap, een bibliotheek, een studeerkamer en 33 slaapkamers …” Bijna 10 jaar woonden Mitchell, Margaret en hun negen kinderen hier in hun paradijs.

Maar tijdens een reis in Egypte in 1875 slaat het noodlot toe. Margaret krijgt koorts en overlijdt. De diepbedroefde Mitchell kan het niet verdragen om veel in Kylemore te verblijven en vermijdt het huis zoveel mogelijk. Toch weerhoudt zijn gebroken hart hem er niet van om voor zijn vrouw een van de fraaiste laatste rustplaatsen te bouwen die maar denkbaar zijn.

Dit liefdeverhaal – en de oorsprong van Kylemore Abbey – kennen niet heel veel mensen. Maar dit is waarom het werd gebouwd. Voor Mitchell werd de abdij een liefdeswerk. Eentje van ongekende grootte. In één klap werd het echter een ondraaglijke herinnering aan de vrouw die hij had verloren. Mitchell zelf overleed in 1910 en werd bij zijn vrouw begraven in de gotische kerk van Kylemore. Daar liggen ze zij aan zij, nog lang en gelukkig samen.

In 1903 heeft Mitchell de abdy verkocht aan de hertog van Manchester. Deze kocht het later weer door aan de Irish Benedictine Nuns. Dat waren trouwens eerst geen Irish nuns, maar Belgian nuns. Zij zochten namelijk een klooster, omdat ze België moesten ontvluchten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tot 2010 runden de nonnen hier een internationale kostschool, met name voor welgestelde katholieke meisjes. Het gerucht gaat dat ook Madonna haar dochter Lourdes naar Ierland wilde sturen om in de Kylemore Abbey naar school te gaan. Nobody knows for sure.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *