Quito! De hoofdstad van Ecuador op 2850m hoogte

Downtown Quito!

Quito! Quito is de hoofdstad en een parochie van Ecuador in het kanton Quito. De stad ligt twintig kilometer ten zuiden van de evenaar, op de oostelijke helling van de Pichincha, een actieve vulkaan in de Andes. De stad heeft een gemiddelde hoogte van 2850 meter boven zeeniveau. Over de vraag of het daarmee de hoogste of de op één na hoogste hoofdstad in de wereld is, heerst onduidelijkheid: de stad La Paz in Bolivia ligt hoger en van daaruit wordt de politiek van het land bedreven, maar de officiële Boliviaanse hoofdstad Sucre (waar echter alleen de Centrale Bank van Bolivia en de Hoge Raad van het land gevestigd zijn), ligt lager. Volgens de laatste telling (2010) wordt de stad bevolkt door ruim 1,6 miljoen mensen. Daarmee is het de tweede stad van het land, na Guayaquil. De stad is met zijn 70 km lengte en slechts ongeveer 4 km breedte uitzonderlijk lang gerekt.

Maandag 17 juli 2017, Quito, Ecuador

Lekker en lang geslapen en vanmorgen vroeg vertrokken naar het vliegveld in Lima. Shit man, ik spreek wel wat woorden Spaans maar geen zinnen! En ik had zo graag wat willen vertellen met die aardige taxichauffeur. En nu aangekomen in Quito, Ecuador! Lekkere en ontspannen vlucht gehad en zelfs nog wat lekkers te eten gekregen. Het eerste wat me hier in Quito opvalt: het is hier rustig, georganiseerd en schoon! En o ja hier vliegen dezelfde mussen met kuif rond als in Peru! Nu op naar mijn hostel, moet een goede en gezellige zijn in hartje Quito dichtbij het oude centrum. Met een leuke rooftop… geweldig gesprek gehad met de nieuwe taxichauffeur hier in Quito. Het is tegen de 20 graden en de zon breekt door. Yes.

Dinsdag 18 juli 2017, Secret Garden in Quito

Wow, m’n eerste nacht in het Secret Garden hostel en echt als een roos geslapen. Ik ben blijkbaar toch meer moe (moeier??) dan ik dacht. Moet ook eerlijk bekennen dat ik de afgelopen weken niet echt veel heb geslapen… een super lekker ontbijt op, drie koppen koffie (eindelijk smaken ze eens) en nu op naar de city trip in downtown Quito, centro historico. Ben benieuwd!

Ik had eerst thuis een paar nachten in een luxe hotel in Quito geboekt, maar last minute toch besloten om gewoon een hostel in te gaan. Het is toch niet lekker om helemaal in je uppie op een hotelkamer te zitten? Nee, precies. Dus ook niet gedaan en goed bevallen zeg! Op de rooftop van het hostel al direct kennisgemaakt met twee Nederlandsers die wilden trouwen in Costa Rica en daar op een paardenfarm wilden gaan werken. Ze waren gillend weggerend uit Costa Rica. “Moet je niet naartoe gaan”, zei die man. Nou dat heb ik dit jaar (lees: 2018) dus toch lekker wel gedaan en het is me prima bevallen. In elk geval reisden die twee de witte trouwjurk van de vrouw in een grote koffer overal naar mee. Maar buiten dit alles: dit hostel is een goede aanrader. Het is er alleen ‘feest’! Dat is leuk, alleen als je voor de rust komt, kun je beter wat anders boeken…

Quito centro historico

Vandaag een coole city trip door oud Quito gedaan. Quito is de hoofdstad van Ecuador en ligt op ca. 20 kilometer ten zuiden van de evenaar. De stad ligt op de helling van een actieve vulkaan, de Pichincha. En dat zie en voel je, want de straten hebben veel hoogteverschil en het uitzicht op de bergen is fantastisch. Ik zit hier ongeveer op 2850 meter hoogte. De gids was geweldig en de tour zou een 3u duren, is ongeveer 5u geworden. Veel gezien, lekkere dingen geproefd met als uitschieter lekkere bonbons en chocola! Echt genoten, ben een beetje geacclimatiseerd hier.

Hierboven op de foto zie je de ‘Virgen del Quito’ ofwel de maagd van Quito. In 1976 liet de Spaanse kunstenaar Agustín de la Herrán Matorras in opdracht van de religieuze orde van de Oblaten een 45 meter hoog stenen monument bouwen van een madonna die op een hoge sokkel op de top van Panecillo werd gemonteerd. De Panecillo is een 200 meter hoge heuvel in Quito zelf. Het is gemaakt van zevenduizend stukjes aluminium. Je ziet dit beeld voor je uit torenen als je door de binnenstraten van Quito loopt. Het is interessant, want het glinstert en je weet niet hoe dit komt. Ik heb geprobeerd er op een donkere avond naartoe te lopen. Maar ergens op een 100 stappen werd ik tot stilstand gedwongen door een grote hond die mijn weg versperde. Ik vertrouwde het niet en ben omgedraaid. De dag erna hoorde ik dat ik in één van de meest gevaarlijke plekken was geweest…

Basílica del Voto Nacional. Een mooie rooms katholieke kerk , midden in het historische centrum van Quito. Het is het belangrijkste neogotische gebouw in Ecuador. En de grootste neogotische kerk ter wereld. In het gebouw zijn veel Ecuadoraanse dieren verwerkt zoals het gordeldier, de leguaan en de schildpadden van de Galapagos. Leuk om er een kijkje te nemen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *