Lekkere Limburgse vlaai

Op een mooie, zonnige maandag met mijn MT een teamdag gehad. We zijn in het heuvelland vlaaien gaan bakken. Nog nooit gedaan, terwijl ik in mijn leven toch aardig al wat stukken op heb. Abrikozenvlaai met slagroom is toch wel mijn favoriet. Maar deze kersen en appelvlaai was ook lekker! En zo makkelijk om te maken. 

Deeg maken

Neem 300 gram tarwe- of speltbloem, doe dit in een kom en kruimel er 40 gram roomboter doorheen. Als het goed is gemengd, voeg je 20-25 gram verse gist toe, dan 1 snufje zout , 40 gram suiker en vervolgens 150 ml melk. Kneed hier een luchtig deeg van. Als het deeg goed is, kun je het in je hand uitrekken en zie je dat de ‘belletjes’ in het deeg niet  meer kapot gaan. Het moet dus elastisch zijn. Maak van 2/3 van het deeg een bol en van 1/3 een andere bol. Laat dit rijzen met een vochtige handdoek eroverheen in ongeveer 1 uur. Het deeg is dan in volume verdubbeld.

De vulling

Schil 750 gram appelen, verwijder het klokhuis en snij ze in partjes. Verwarm de appels in een bodempje water tot ze zacht zijn. Laat de appels vervolgens in een zeef of vergiet uitlekken en vang het vocht op. Bindt het vocht met ca. 1 eetlepel maizena. Voeg naar smaak suiker en kaneel toe. Voeg vervolgens het gebonden vocht samen met rozijnen toe aan de appelstukjes. Je kunt eventueel nog een scheutje rum of amaretto toe voegen!

Vlaai maken

Neem het deeg en rol de grote bal mooi ronduit voor de vlaaibodem. Prik gaatjes op de bodem en laat het deeg even rusten, zodat het nog wat kan rijzen. Vul de vlaai nu halfvol met de appelvulling. Van de kleinere bol deeg maak je het deksel. Rol ook deze bol uit en maak er iets moois van zou ik zeggen! Maak voordat je het deksel op de vlaai legt eerst de randen nat met wat water. Dan plakt het deksel mooi aan de bodem. Bestrijk de bovenkant met wat geklopt ei of met (koffie)melk. Zet vervolgend de vlaai in het midden van de oven en bak de vlaai af bij een temperatuur van 200 graden in circa 20-25 minuten goudbruin!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *