Lekker combineren met verschillende mezze

Eenvoudig om te maken en een leuke en vooral lekkere combinatie! Wat zit er allemaal in dit zelfgemaakte combinatiepakket? Nou: hoummous (of hummus – wat je wil), feta fourno, melanzana, gemarineerde tomaatjes, couscoussalade en gehaktballetjes (köftje) in tomaat-paprikasaus.

Zelfgemaakte houmous

Nodig: 225 gram kikkererwten (zelf geweld en gekookt of uit blik), 2 eetlepels tahin (sesampasta), 2 teentjes knoflook (gepeld), sap van één citroen, olijfolie, 1 theelepel komijnpoeder, paprikapoeder, peper en zout en optioneel: chilivlokken.

Doe de kikkererwten, tahin, knoflook en komijnpoeder in een kom. Pers de citroen uit en voeg het sap hier aan toe. Voeg dan 4 eetlepels olijfolie en wat peper en zout toe. Maal het geheel nu met een keukenmachine of staafmixer goed door elkaar. Blijf mixen tot er een gladde puree ontstaat. Schep het geheel in een kommetje en maak de hummus af met wat olijfolie en een snuf paprikapoeder. Je kunt ook twee theelepels paprikapoeder en een theelepel chilivlokken toevoegen voor een pittige variant.

Köfte (gehaktballetjes) met tomaat-paprikasaus

Nödvändigt: 350 gr lamsgehakt (of rundergehakt of een combinatie), 1 tl paprikapoeder, 1 tl komijnpoeder, snufje zwarte peper, 1 teentje knoflook, 1 uitje, 1 theel tomatenpuree uit blikje, 1 tl paneermeel. Meng het gehakt met paprikapoeder, komijn en een snufje zwarte peper. Rasp de ui of hak hem heel fijn en meng door het gehakt. Hak ook het knoflookteentje fijn en voeg toe. Kneed de tomatenpuree, ei en paneermeel door het gehakt. Maak ongeveer 10 middelgrote ballen en druk deze plat. Verhit een (grill)pan en voeg een beetje olijfolie toe. Bak de koftes aan beide kanten in een beetje olie bruin en gaar. Lekker met een salada van bulgur of een pitabroodje.

En dan de (snelle) tomaat-paprikasaus. Snij hiervoor 2 tenen knoflook, 2 rode uien, 2 puntpaprika’s klein en braad dit in de pan aan met 2 el olijfolie, voeg een klein blikje tomatenpuree toe, 2 tl komijn en een snufje cayennepeper. Na het aanzetten 5 dl water erbij doen en 1 kippenbouillontablet en 10 minuten laten sudderen. De saus daarna pureren en eventueel afkruiden met zout en peper

Couscoussalade

De couscous laten wellen met kurkuma, komijn, kaneel (allemaal ca. 1 tl) en peper en een takje munt. Na net wellen de munt eruit. Peterselie, munt en een rode ui heel fijn snipperen en erdoor roeren. Rasp van een citroen fijn snijden en erbij doen en afkeurden. Aanmaken met olijfolie en citroensap. Eventueel nog wat gebrokkelde feta eroverheen strooien. En een granaatappel erbij doen.

Feta forno

Wat je nodig hebt: een stuk feta (en scheut kookroom), 2 puntpaprika’s, 2 tomaten, 2 rode uien, een teentje knoflook, oregano en olijfolie. Maken is simpel: Snij de uien in ringen, de tomaat in ringen en plakken van de paprika. Leg ze mooi in een overschaal, doe de fijngehakte knoflook erbij, kruid af met oregano en besprenkel met olijfolie. Laat dit in een oven op ca. 200 graden grillen in ongeveer 15 minuten. Prak vervolgens in een apart schaaltje de feta met een scheut kookroom tot je een smeuige massa hebt. Doe het fetamengsel over de gegrilde groente en daarna nog 15-20 minuten in de oven.

​Melanzana con Formaggio

Nodig: 1 aubergine, geitenkaas, olijfolie, mozzarella, koriander (poeder of zaad). Maken is makkelijk. Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de aubergine in plakken van een halve centimeter. Leg ze op de bakblaat en bak ze 5 minuten, draai om en dan de andere kant nog 5 minuten. Maak je geen zorgen als ze droog aanvoelen. Laat de oven staan op 180 graden. Leg de helft van de schaal vol met aubergine, dek af met geitenkaas, leg de overige aubergineplakken erop en dek af met mozzarella. Kruid goed af. Bak dit 15 minuten en eet smakelijk!

Gemarineerde tomaatjes

Neem wat lekkere, zoete tomaatjes. Halveer ze en verwijder het zaad. Doe ze in een kom en besprenkel ruim met rode wijnazijn. Voeg er wat grof zout aan toe, peper, oregano en rozemarijn. Laat dit een uur marineren (of ja, een nacht is het beste en lekkerste).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *