Koude macaronisalade van mam

Als ik aan deze macaronisalade denk moet ik altijd een klein traantje wegpinken. Het was zomer 2016. We waren net een een aantal man snel op vakantie geweest hier ergens in Limburg. Bij terugkomst ging het niet zo goed met mam. Althans, nog slechter dan ervoor. Ik had mam nog even gesproken de dag voordat we terug kwamen en ze had deze lekkere macaronisalade gemaakt, zei ze. Eenmaal thuis was mam er niet. Ze lag in het ziekenhuis. In de koelkast stond de macaronisalade. Dat moment staat me nog zo bij. Nu – in 2018 – maak ik die macaronisalade nog zo nu en dan. Niet heel vaak, maar soms valt het me in en dan maak ik hem. En ik weet niet hoe het kan, maar ik kan niet stoppen met eten van deze salade. Ik moet mezelf echt stoppen en de kom weer terug in de koelkast zetten. Waarna hij waarschijnlijk binnen 5 minuten alweer op het aanrecht staat en ik hartelijk de macaroni met een lepel naar binnen werk. Lekker.

Het is een heel eenvoudig recept. Zo eenvoudig als mam ook altijd was. Je neemt een heel pak macaroni en kookt dat af. Denk eraan van het water ‘zeewater’ te maken. Ondertussen ga je alles wat door de salade gaat, snijden. Allereerst een halve pot zilveruitjes die je fijn snippert. Dan een halve pot augurken. Hiermee doe je hetzelfde. Ik heb overigens altijd van die grote potten hier thuis. Daarna pak je zo’n ouderwets blikje Smac. Ik weet eigenlijk niet hoe dat echt heet. Luncheon meat of zoiets. Je snijdt de Smac in kleine blokjes. Dit alles doe je bij elkaar in een grote kom. De grootste die je hebt. Hier doe je een flinke scheut slasaus doorheen. Dat deed mam ook altijd. Ik heb die zelf nooit in huis dus pak een paar lepels mayonaise en meng die met een klein scheutje water om het ietwat te verdunnen. Roer alles eens goed door elkaar en doe er dan nog een blikje mais doorheen (zonder vocht). De macaroni zal intussen wel gaar zijn. Giet die af in een vergiet en zet deze een tijdje onder de kraan met koud water. Voeg daarna de macaroni in de kom en meng alles eens goed door elkaar. Te droog? Meer slasaus. Te nat? Pech gehad – trekt wel in de macaroni. Nu moet je het geheel nog heel erg goed afkruiden met veel zwarte peper. En dat is het. Kijk dat de kom de koelkast haalt…

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Truus schreef:

  goed zo Bart

  Ga zo door!!

 2. Mischa schreef:

  Bart, kun je dat “zeewater” even toelichten? Vanavond staat de salade ook hier in de koelkast. Een tip: snij een half blik perziken klein, dit breekt net een beetje de vrij sterke smaak van de augurken en zilveruitjes.

 3. Bas schreef:

  Het recept van mijn moeder lijkt hier heel erg op, at ik 30 jaar geleden. Beetje vocht van de uitjes erbij en zonder mais is het verschil. Vanmiddag gemaakt, lekker fris met deze temperaturen (27 graden vandaag).

 4. BartGolsteijn schreef:

  Heerlijk Bas! Ik zou zeggen: hou het recept er maar lekker in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *