Nazca lijnen in Peru

In 2017 heb ik twee maanden rondgereisd in Zuid-Amerika. In Peru, Bolivia, Ecuador en de Galapagoseilanden wel te verstaan. Het was in meerdere opzichten een echt geweldige reis. Ik heb erg genoten en super veel mooie dingen gezien en beleefd. Wat een natuur en omgeving! Zo heb ik ook in de eerste week in het mooie continent de beroemde Nazca lijnen bezocht. Al een tijdje onderdeel van de Unesco werelderfgoed en tot op heden nog steeds onbekend hoe de lijnen zijn ontstaan. En door wie. Ik heb in een klein vliegtuigje zelfs een tour over de lijnen gedaan. Het rammelde een beetje maar het was de moeite meer dan waard!

De Nazca lijnen vormen nog altijd een mysterie. Ze liggen bij het plaatsje Nazca (goh) in Peru, dat een aantal honderd kilometers onder de hoofdstad Lima ligt. De lijnen zijn alleen goed te zien als je in een vliegtuig stapt en er overheen vliegt. Peru is het land van de oude Inca’s en het is zeer waarschijnlijk dat ze door hen zijn gemaakt tussen grofweg 200 voor Christus en 600 na Christus. Al was Nazca in ‘die tijd’ het gebied van de zogenaamde Nazca-indianen. Het zijn in totaal een driehonderd tekeningen. De meest bekende: een aap, vogel, hagedis, walvis, kolibri en spin. Het is een indrukwekkend lijnenspel in zand en rotsen in de woestijn van Nazca. De lijnen zitten namelijk in de aardlaag en slibben op de een of andere manier niet dicht. Sterker nog, in 2014 zijn nieuwe lijnen blootgelegd na zandstormen. Het indrukwekkende lijnenspel  bestrijkt in totaal een gebied van ruim 500 vierkante kilometer.

Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van de lijnen. Volgens de Amerikaanse wetenschapper Paul Kosok en de Duitse Maria Reiche vormen de tekeningen een astrologische kalender. Een andere theorie stelt dat de uitgegraven lijnen een landingsbaan vormen voor buitenaardse toestellen. Weer een ander gelooft dat het een afvoersysteem is voor water in het extreem droge gebied.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *