Winter stoofschotel (recept van mam)

Lekkere winterstoofschotel met reepjesvlees, donker bier, kool en aardappelpuree. Of het nu warm of koud weer is, deze stoofschotel smaakt altijd!

Ingredienten:

  • 400 gram hamlappen (of kant en klaar reepjesvlees)
  • Bakje spekblokjes/reepjes
  • 1 dikke ui
  • Flesje donker bier
  • Een spitskool of groene kool
  • Aardappelen
  • Paneermeer

Bereiding:

Snij de hamlappen als eerste in reepjes. Bak deze aan in een grote koekenpan en doe er de spekblokjes bij. Snipper een ui en voeg deze ook toe. Kruid af met peper, kijk uit met zout aangezien de spekblokjes al zout zijn. Voeg eventueel wat (verse) tijm toe. Als het vlees mooi is aangebakken, doe er dan een flesje donker bier bij. Het beste is als dit bier op kamertemperatuur is. Laat dit inkoken, maar niet helemaal, zorg dat er wat saus is! Snij ondertussen de kool fijn. Je kunt groene kool of spitskool gebruiken, ik maak het recept meestal met spitskool. Doe het vlees in een mooie overschaal en smoor de kool in dezelfde pan aan tot deze zacht is. Kruid de kool af met zout, peper en nootmuskaat. Doe de kool als tweede laag bovenop het vlees in de ovenschaal. Schil ondertussen een flink aantal aardappels en kook deze af. Pureer de aardappels, voeg melk toe en kruid af zodat je een mooie smeuige aardappelpuree hebt. Doe de puree als laag 3 in de ovenschaal. Bestrooi de schotel met paneermeel en leg een paar klontjes boven erop. Nu gaat de ovenschaal de over in op ca. 200 graden voor 40 minuten. Daarna nog 5 minuten onder hete grill, zodat de bovenkant mooi goudbruin en knapperig is. Een echt lekkere maaltijd! Smakelijk eten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *