Kipköfte met honing en pistachenootjes

Ooit een gezien hoe Jamie Oliver gehaktballen aan het bakken is en ze vervolgens door de honing haalt. Ik doe dat ook wel eens en dan vooral met köftes van kippengehakt. Ik heb ze al een behoorlijke tijd niet gemaakt, dus met een zomerse maandag werd het weer eens tijd. Fijs heeft ze ook geprobeerd, vond ze lekker maar op een gegeven moment toch niet…
Voor een stuk of 6 á 7 köftes heb je 400 gram kippengehakt nodig, een half rood uitje, theelepel korianderpoeder, kurkuma, kaneel en komijn. Wat peper en zout, twee eetlepels honing en een handje pistachenootjes. Als eerste maak je de ballen. Meng de kruiden en een heel fijngesnipperd rood uitje door het gehakt, deel het gehakt in zelfde porties en maak er langwerpige gehaktballen van. Al zullen dit wel geen ballen heten, want ja het zijn geen ballen. Doe wat olijfolie in de pan en bak ze mooi bruin. Rooster intussen de nootjes in een droge koekenpan en hak ze daarna fijn. Als de köftes na een 15 minuten gaar zijn, doe je de honing in de pan erbij, laat die goed heet worden en zorg je ervoor dat de köftes om en om een laagje honing hebben. Haal ze nu één voor één uit de pan en rol ze in de nootjes. Klaar!
Lekker met wat verse pruimtomaten die je in dikke plakken snijdt, kruidt met wat grof zeezout, dunne rode ui en wat feta erop en dan besprenkelen met de lekkerste olijfolie die je hebt. Plus met hardgebakken brood, ingesmeerd met olijfolie en als ze knapperig zijn ingesmeerd met wat verse knoflook. En om niet te vergeten wat olijven, groene pepers en tzatziki.