Pittige curry met witlof

Nou, dit is een combinatie die je niet zo 1-2-3 tegenkomt. Maar geprobeerd en het is super lekker! Een eigengemaakte curry met lekkere specerijen (garam masala en kerrie masala), kokosmelk en in de curry gesmoorde en gegaarde witlofstrokjes. Lekker met een simpele rijst erbij, fijngehakte komkommer en koriander. Helemaal vegetarisch, want vlees of vis, dat hoeft vaak helemaal niet.

Ingrediënten – voor een pan (2 a 3 personen denk ik):

 • Vier stronkjes witlof (of zoveel meer als je wil)
 • Twee uien of sjalotten en drie teentjes knoflook
 • Een duim verse gember en één rode peper
 • Een afgestreken eetlepel garam masala en theelepel curry masala (of kerriepoeder)
 • Vier á 5 kleine, zoete tomaten
 • Een pakje kokosroom/melk
 • 250 milliliter groentebouillon (die je niet helemaal nodig hebt)
 • Sap van een limoen

Makos!

 1. Als eerste snipper je de ui en knoflook. Neem Grote ketel – ik heb een hapjespan gebruikt, doe er wat neutrale olie in (bv. zonnebloemolie) en smoor de ui en knoflook aan. Snipper nu de rode peper en voeg die ook toe. Schil de gember en snij die flinterdun en voeg ook toe. Goed aansmoren allemaal gedurende een paar minuten. Daarna voeg je de garam masala en de curry masala toe.
 2. Maak de groentebouillon en zet deze klaar voor gebruik. Als alles is aangespoord voeg je het pakje kokosmelk toe. Je krijgt nu een goede saus. Pak nu de witlof, snij een klein stukje van de stronk eraf en snij de witlof doormidden. Omdat je de stronk er nog aan laat, blijven de bladeren mooi bij elkaar. Leg de witlof in de saus en schenk er wat groentebouillon bij, zodat de witlof goed in de saus ligt. Roer de bouillon door de saus, maar doe dit voorzichtig.
 3. Doe de deksel (met kleine opening, zodat de saus ook kan inkoken) op de pan en laat dit 30 minuten stoven. Check wel zo nu en dan even. De saus kan namelijk ietwat aanbakken en het is nodig soms wat bouillon erbij te schenken. Na ongeveer 15 minuten hak je de tomaatjes fijn en voegt die ook toe.
 4. Na ongeveer een half uur is de witlof heerlijk gaar en heb je een gebonden saus. Neem nu de limoen en voeg het sap toe. Voeg ook peper en zout toe, maar doe dit nadat je hebt geproefd! Het mag en moet lekkere pittige smaak hebben.
 5. Zo, je curry is al klaar! Je kunt er een simpele rijst bij eten, wat fijngehakte komkommer en verse koriander. Dat heb ik in elk geval gedaan. Ook wat cashewnoten erbij zal zeker smaken!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *