Aspergetaartje

In mijn koelkast lag al een paar weken een rol vers bladerdeeg. Ik denk dat het nog wel vers was hoor. En in de supermarkt had ik een zak ‘verminkte’ witte asperges gekocht. Toch belachelijk dat die voor 2x zoveel gram evenveel kosten als de ‘mooie’ asperges. De smaak ik toch echt hetzelfde. Dus ik ben voor de liefdadigheid gegaan. En ook lag er nog een prei in mijn koelkast te wachten om opgegeten te worden. Mooie combinatie om een snelle quiche mee te maken!

Ingrediënten: ongeveer 400-500 gram asperges (minder kan en mag ook), twee handjes diepvrieserwtjes, een prei, een rode ui, een teentje knoflook, een theelepel mosterdzaad, een theelepel venkelpoeder, verse dille en peterselie, een half potje crème fraiche, peper, zout en wat vers citroensap. En natuurlijk een rol bladerdeeg. Oh en ook geraspte kaas (die je lekker vindt).

Maken!

  1. Zoals altijd – en dus ook nu – bak ik de bodem 10 minuten blind af. Verwarm de oven op 220 graden, leg de bladerdeegplak in een mooie vorm, snij bij zodat die rond is en gebruik eventueel die afsnijdsels om de lege ruimte op te vullen. Dan leg je er bakpapier in en baklinzen (of wat je hebt). Daarna de oven in voor 10 minuten.
  2. Intussen maak je de prei schoon en snij je deze in ringen. Zet een ketel op het vuur, boter erin. Snipper de ui en knoflook en bak die als eerste aan. Het mosterdzaad kan erbij net als het venkelpoeder. Goed aansmoren en dan de prei erbij. Dat rijmt.
  3. Maak daarna de asperges schoon, snij de onderkantje eraf en ook de bovenkant (ongeveer de helft van één asperge). Zorg dat de stukken mooi gelijk zijn (die met de topjes). Zet een pannetje op het vuur en blancheer de aspergetoppen in ongeveer 3 minuten. Daarna afgieten en kou water eroverheen. De onderkanten snij je in stukjes en die voeg je bij de prei.
  4. Ok, nu wordt het makkelijk. Haal de vorm uit de oven en haal de baklinzen eruit. Daarna ga je terug naar je pan met prei. Hier gaat nu de crème fraiche bij net als peper en zout. Ook kan en mag het citroensap erbij net als de doperwten en een flinke hand geraspte kaas. Je kunt eventueel nog wat nootmuskaat toevoegen. Snij de peterselie en de dille fijn en voeg ook die toe. Meng alles goed door elkaar.
  5. Vul de vorm met het prei-erwten-aspergemengsel. Daarna verdeel je de geblancheerde asperges erover. Druk ze mooi in de vulling. Afwerken met nog wat geraspte kaas en hoppa: de oven in voor ongeveer een half uur op 200 graden. Finito! Heel warm, warm, lauw of koud: allemaal lekker. Alleen verbrand je je mond als hij nog heel warm is. Ciao.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *