Fort de la Chatreuse in Luik

Schilderij aan de muur

Vanmorgen vroeg naar Duitsland gereden. Naar de zogenaamde Kent School in het Schwalmtal. De bordjes met ‘bijna doodsbedreigingen’ zorgden ervoor dat de rit uiteindelijk naar Luik ging. Beetje de andere kant op, maar geen probleem. In Luik ligt het welbekende Fort de la Chartreuse, een bekende urbex locatie die aardig toegankelijk is. Er liepen namelijk best wel wat mensen rond en het was ook niet sneaky sneaky om binnen te komen. Beveiliging was niet aanwezig en volgens mij is die er ook nooit. Naja, fijn toch!

Het fort is gebouwd in 1817 in opdracht – zo heet – van Koning Willem I. Ja, die uit Nederland ja. Na de Belgische Revolutie in 1930 hebben de Belgen het fort overgenomen. Grapjassen zeg, die Belgen. Het fort heeft een goede strategische ligging en het heeft 100 jaar dienst gedaan ter verdediging van Luik, maar werd uiteindelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers veroverd. De jaartelling telde toen 1914 jaar na Christus. Die hebben la Chartreuse gebruikt als gevangenis, waarvoor ze het later in de Tweede Wereldoorlog ook gebruikten. Dat het een gevangenis is, is trouwens wel te zien. Zeker het hoofdgebouw telt vele kamers die allemaal in eenzelfde structuur zijn gebouwd. In het midden zalen, daaromheen een gang en in de buitenringen weer kamers met hier en daar toiletten en douches. Het mooie is, is dat het vol zit met graffiti en ook de bomen en planten lekker hun werk doen. Ik heb me nooit echt geïnteresseerd in een urban jungle, maar vandaag heb ik gezien wat het is. Mooi hoor. Het heeft wel iets dat een door mensen gebouwde creatie, die ook nog in onze geschiedenis een belangrijke rol heeft gespeeld nu verlaten is en door de natuur wordt opgeslokt. Op het grote terrein is ook een herdenkplaats aanwezig die in het teken staat van 49 gevangenen die in een vuurpeloton zijn vermoord.

Aan het einde van WOII werd het fort gebruikt als militair ziekenhuis voor de Amerikaanse geallieerden. In de jaren na de bevrijding was het een kazerne en begin jaren tachtig verlieten de bataljons Chartreuse. Zij werden op andere plekken gestationeerd. Sinds 1980 is het fort helemaal verlaten. Sinds 2010 gaat de staat trouwens flink achteruit. Er heeft op de bovenverdiepingen een brand gewoed en die zijn ook niet meer veilig om te betreden. Ga het zelf maar eens bekijken daar in België!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *