Viñales-vallei in Cuba

Zonsondergang in Viñales in Cuba

In september 2018 ben ik maar weer eens op vakantie gegaan. Ik heb de smaak aardig goed te pakken. Bestemming deze keer: Cuba! In het carribisch gebied. Een bijzondere reis met een sfeer die ik niet eerder heb gevoeld. Het was prachtig, anders door wat minder natuur, maar zeker zo mooi door de lekkere, losse sfeer in de straten van Havana en Viñales en Trinidad. Met de nodige cuba libres en salsamuziek en -dans natuurlijk!

Eén van de mooiste plekken van deze reis van het lieftallige Viñales. Een ‘must-see’ die menig toerist aangaat tijdens een reis naar het communistische Cuba. Viñales is bekend om zijn vallei. Dit deel van westelijk Cuba behoort tot de provincie Pina del Río en biedt prachtige landschappen met beroemde olifantenbergen. Geen spitse top, maar een echte ‘rug’. Deze ronde toppen en steile wanden van deze zogenaamde mogotes zijn gevormd door erosie tijdens de Jura. Dat was alweer 200 tot 145 jaar geleden. Niet mis. Het land rondom deze mogotes is erg vruchtbaar en dat maakt dat tabaksplanten het daar gewoon goed doen. Er wordt dan ook veel tabak geteeld en uiteindelijk gedroogd, gefermenteerd en gerold en geknipt tot een dikke Cubaanse sigaar. Het is overigens erg leuk om zo’n sigarenbedrijfje aan te gaan tijdens een mooie wandeling door de vallei. Heb ik ook gedaan en is zeker een aanrader. 

Waar Cuba ook bekend op staat is het logeren bij de Cubanen thuis. In de zogenaamde casa particulares. Nee, geen voce particolare, want dat was één of andere Italiaanse operazanger die daar een handje van had. Samen met mij ‘roomie’ heb ik gelogeerd in een spiksplinternieuwe kamer bij Marielo y El Gallego thuis. Een leuke familie. Het leuke aan verblijven in Viñales is dat het stadje erg knus is. De huizen zijn laag en mooi gekleurd en er heerst een lekkere, relaxte sfeer. Je bent binnen notime op de hoofdstraat met barretjes en de mooie kerk. Vanaf de hoofdstraat rechts bij de kroeg waar je cocktails drinkt voor 1 CUC, dan langs de panaderia en dan weer rechts en rond het midden van de straat ligt de casa aan je rechterkant. Ik heb er erg genoten, leuk gefeest en bovenal ook goed geslapen. Een stadje waar ik zo nog een paar dagen extra had kunnen vertoeven. Met een nieuwe wandeling in de vallei en daarna in de middag een lekker potje kaarten met de jongens onder het genot van een heel koude Crystal en een lekker muziekje. Topvakantie!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *