Pałac Kultury i Nauki in Warschau

Warschau!

Je leest het goed in de titel. Pools. In het Nederlands staat er het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Het is het op twee na hoogste gebouw van Polen en ik zou het zeker bezoeken als je toch in Warschau bent. 188 meter hoog. Ik was er eind oktober afgelopen jaar samen met drie vrienden. Het is inmiddels goede traditie een stad te bezoeken die makkelijk en goedkoop te bereiken is via het Hongaarse WizzAir. In 2018 was het dan ook Warschau. Trouwens is dat een heel erg mooie en kleurrijke stad! Het gebouw zie je direct liggen als je het centrum van Warschau binnenkomt. Oorspronkelijk heette het het Jozef Stalin-paleis van Cultuur en Wetenschap, maar in het kader van de destalinisatie werd Stalins naam verwijderd. Het gebouw was ooit het symbool van de Sovjetoverheersing van Polen en daarom niet geliefd onder de Polen. Op de 30ste verdieping is er een toeristische uitkijkpost en een bekend grapje was dat daar het uitzicht op Warschau het mooist was. Het was immers de enige plaats waar je het gebouw niet kon zien. Tegenwoordig is de weerstand tegen het gebouw afgenomen, omdat er meerdere wolkenkrabbers om heen zijn gebouwd en het paleis minder het stedelijk silhouet bepaalt. In 2007 heeft het gebouw een beschermde status als monument gekregen.

Het uitzicht is waar je voor moet gaan. Ook al was het niet al te best weer, een tijdreis met de supersnelle lift is al leuk, laat staan het uitzicht bovenin. Doe wel een warme jas aan.  Hieronder een paar kiekjes die ik heb gemaakt. Overigens is het voor de rest ook goed toeven in Warschau! Op de laatste avond hebben we Max Verstappen de grandprix van Mexico zien winnen in een gezellige sportsbar. Op de terugweg naar ons luxe appartement (een woonkamer met twee bedden en een keuken), liepen we in de regen weer eens langs de toren. En die was werkelijk prachtig verlicht! Dus niet alleen overdag een aanrader, maar ook in de avond.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *