Earth overshoot day… nog een paar dagen te gaan

Woensdag 1 augustus 2018. Een niet zo bijzondere dag. Al was het wel heel erg warm. Opwarming van de aarde? Vast. Toch was het een bijzondere dag met een nieuw record. Alleen geen record om trots op te zijn. Dit jaar was woensdag 1 augustus namelijk de dag dat wij als mensen meer van onze aarde hebben gebruikt dan onze planeet kan vernieuwen in een heel jaar.

Eigenlijk hebben we 1,7 aardes nodig om in onze behoeftes te voorzien. Geweldig, die behoeftes. Elke dag knip je gewoon het licht in je huis aan, draai je een ‘extra’ wasmachine, gooi je eens wat papier bij het gemengde afval, rijden we just-for-fun met de auto eens naar een gekke plek. Gewoon, omdat het kan. Maar het begint hoe dan ook nijpend te worden. Ik ben er heilig van overtuigd dat wij als mensen op termijn onze eigen ondergang tegemoet gaan. Lange termijn plannen? Wat is dat eigen: lange termijn. Hoe lang is lang? Misschien is de indruk die wij als mensen over lange termijn hebben, wel vanuit het oogpunt van uitnutting van onze mooie aarde, korte termijn.

In de basis is het heel simpel. Het Global Footprint Network berekent lek jaar onze ecologische voetafdruk en onze biocapaciteit. De eerste is een optelsom hoeveel land en water we gebruiken om te voorzien in ons voedsel, woongebied en grondstoffen plus hoeveel bos en water er nodig is om onze uitstoot te absorberen. De biocapaciteit is de hoeveelheid die onze aarde van al die dingen in één jaar kan aanvullen. Hoeveel nieuwe dieren erbij komen (bijvoorbeeld vis), hoeveel bos er aangroeit, hoeveel de grond kan produceren en hoeveel uitstoot onze bossen en wateren bij elkaar kunnen opnemen. Als je de ene aftrekt van de andere, is de eindconclusie eenvoudig: we gebruiken gewoonweg te veel.

Onze eigen overshoot day van Nederland is nog schrikbarender. Die ligt namelijk in 2018 op 14 april! De totale overshoot day telt uiteraard ‘alleen’ maar, maar ik ben zelf van mening dat het met elke kleine stap begint. Als ikzelf bijvoorbeeld niet meer nadenk over wat ik eet en verspil, dan kan nooit de overshoot day mijn straat later worden, die van mijn woonplaats niet, provincie niet, land niet, continent niet en wereld niet.

Een kijkje op iets waar we niet altijd bij stilstaan. Ik ga er in elk geval iets mee doen.

Interessante site: www.overshootday.org.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *