Klassieke garnalencocktail
Een klassiekertje en ik heb hem nog nooit gemaakt volgens mij. Onze kerstplannen wisselen met de dag en nu heb ik wat gekookt in de namiddag en avond van Kerstavond. Bruschetta vooraf, een mousse met coquilles daarna en een eenvoudige, maar smaakvolle cocktail daarna. Ik heb eerst wat van die grote garnalen gehaald, maar ben tussendoor toch even naar de supermarkt gesneld om Hollandse garnalen te kopen. Die hebben veel smaak en die horen erin, dus niet van die gamba’s. Er lagen gelukkig nog veel pakjes – aan de prijs van 12 euro voor 200 gram zal het niet gelegen hebben…
Ingrediënten, voor drie glazen. 200 gram Hollandse garnalen, een citroen, een kwart ijsbergsla en handje veldsla en voor de cocktailsaus twee eetlepels mayonaise, een kneep ketchup, theelepel worchestershiresaus, flink wat druppels tabasco, snuf cayennepeper, gewone peper, zout en een goede scheut whiskey. Al had ik die niet dus heb ik er gin in gedaan – smaakt ook lekker.
Als eerste maak je de saus. Dat is een kwestie van roeren. Je mengt de mayonaise met ketchup, de worchestersaus, sap van een halve citroen, tabasco, peper, zout, cayennepeper en gin. Lekkere roeren en proeven! Zet maar weg. Als het tijd is om te eten neem je de mooiste glazen die je hebt. Dan eerst wat saus, dan wat fijngesneden ijsbergsla en veldsla, lepel garnalen en zo bouw je het op. Bovenop een flinke lik saus waar je wat gerookt paprikapoeder op sprenkelt. Een schijfje citroen erbij en klaar! Soms eet je trouwens van die cocktails waar de sla niet is gesneden. Ik ben daar geen fan van en vind dat je zonder moeite zo’n cocktail moet kunnen uitlepelen. Dus daarom snij ik alle fijn en heb je in elke hap alles te pakken.
Smakelijk.