Gegrilde aubergine met kikkererwten en tomaten

Er ligt al een meer dan een week een aubergine hier in de fruitschaal. Eentje van de 1+1 gratis acties. Je kent het wel. Een aubergine mag je trouwens nooit in de koelkast bewaren, want dan komen er zwarte pitjes in de vrucht en dat is niet lekker en goed! Maar goed. Ik heb er net tussen de bedrijven door een Arabisch potje van gemaakt. Gegrild in de oven met komijn en een saus van tomaten, harissa en tomaat. Er moest eigenlijk granaatappelmelasse in, maar dat heb ik niet. Dus heb het zonder gemaakt en dit was ook erg lekker. 

Je hebt nodig: een aubergine, flinke eetlepel tomatenpuree, drie verse tomaten, een paprika, blikje kikkererwten (150 gram), grote ui, drie teentjes knoflook, olijfolie, theelepel komijn, twee theelepels harissa, sap van een kwart citroen, peper en zout. En verse peterselie en koriander niet te vergeten.

Als eerste was je de aubergine, verwarmt de oven voor op 220 graden, snijdt de aubergine in lange plakken en smeert die in met een mengsel van komijn en olijfolie. Goed insmeren, de bakplaat op en per kant zo’n 10-15 minuten grillen. Kijk dat ze niet verbranden. Doe er ook een hele paprika bij die je poft. Intussen pak je een grote pan, snippert de ui en knoflook en bakt die goed aan in de pan. Vuur niet te hoog, want de ui mag niet verkleuren. Spoel ook de kikkererwten, was de tomaten en snij die laatste in kleine blokjes. Na een minuut of 10 voeg je de kikkererwten en tomaten toe aan de uien. Voeg ook de tomatenpuree toe. Bak goed mee op wat hoger vuur en doe er een goede scheut water bij. Laat dit alles dan goed sudderen – een minuut of tien. Daarna voeg je de aubergine toe, het sap van de citroen en kruidt alles met peper en zout. En dan is het tijd om er flink wat fijngehakte petserselie en koriander doorheen te doen. Lekker! Je potje is klaar. Eet het met wat vers brood en gegrilde kip. Smakelijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *