De adembenemende Colca Canyon in Peru!

El condor pasa!

De Colca Canyon in Peru is ‘waawie’. Echt, wat een mooie plek. Dit is de kloof van de Rio Colca en de diepte is peilloos. Vanaf de rand van de Colca Canyon kijk je 1.200 meter naar beneden en zie je de rivier stromen. De kloof is meer dan twee keer zo diep dan de Grand Canyon in Amerika. Aan de overkant kijk je zo tegen de wand aan die tot wel 3.200 meter boven de rivier rijst. Prachtig. De kleuren zijn ook adembenemend – ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn leven. Tot dat moment. De naam Colca is trouwens ontstaan door de gaten die in de kloof te zien zijn. Deze gaten heten colca’s. Ze werden gebruikt door de Inca’s en Pre-Inca’s om voedsel in te bewaren voor slechtere tijden, zoals aardappelen en ander voedsel dat langer mee kan. Ze werden ook gebruikt als graven voor belangrijke mensen.

De Colcavallei is en kleurrijk gebied met dorpjes die door de Spanjaarden zijn ontdekt. De lokale bevolking houdt zich echter nog altijd aan de oude tradities en leefwijze en maken dus nog altijd gebruik van de landbouwterrassen. Die terrassen zijn zo mooi, zeker als je bedenkt dat de Inca’s die in hun tijd hebben bedacht en ze een micro-ecosysteem herbergen. Buiten dat bieden ze soelaas voor erosie. Een knap staaltje werk, Herman!

De Colca Canyon ligt in het zuiden van Peru op ongeveer 160 kilometer van de prachtige stad Arequipa. Dat is trouwens ook echt een aanrader! In de Colca Canyon vliegen de grootste vogels van ter wereld. De Andes Condors. De Vultur gryphus. En daar zoeft er weer eentje langs: el condor pasa… de condor passeert. Ik heb er die dag misschien wel twee meter vanaf gestaan, zo dicht vlogen ze langs. Het is net alsof er een hybride Toyota Yaris langsrijdt. Geen idee of die tegenwoordig ook al hybride is, maar je begrijpt wat ik bedoel. Of niet. De Mirador Cruz del Condor is het meest populaire punt voor het bekijken van de kloof en de condors. Die kun je overigens het beste spotten van 7 tot 9 uur. Hoe eerder je er bent, hoe groter de kans dat je minder andere toeschouwers naast je hebt staan. Al valt dat ook wel weer mee. Want je kunt er heerlijk wandelen. Via een pad dat alsmaar omhoog loopt. Van terras naar terras. En ook daar vliegen ze langs. Let wel een beetje op waar je gaat staan, want het is gevaarlijk aan de rand van de kloof.

Uit mijn blog:

 Colca Canyon – Peru – 1 juli 2017 – 16°

Vroeg uit de veren om 5.30. Gelukkig was mijn kamergenoot iets aan de beterende hand want hij heeft last van hoogteziekte. Alles ondergekotst. We zitten nu op een hoogte van boven de 3600 meter. Ik heb er zelf weinig last van, gelukkig maar. Vandaag een trip door de Colca Canyon op de planning. Je ziet overal de super indrukwekkende terrassen die de Inca’s vroeger hebben aangelegd. Slimme gasten die Inca’s.

 Mirador Cruz del Cóndor – Peru – 1 juli 2017 (iets later)  – 18°

En nu dan toch eindelijk het mooie Cruz del Condor bezocht in de rit door de Colca Canyon. Een van de diepste ravijnen ter wereld, maar zonder angst en bibberen doorleefd. Het hoogste punt was erg toeristisch dus heb met twee anderen een eigen plan betrokken. En op terrassen gezeten waar we helemaal alleen zaten. Het uitzicht was manjefiek en de condors vlogen soms op 4 meter afstand. Alsof er een auto langskomt! Echt een geweldige tijd hier gehad en uiteindelijk – natuurlijk – ook even het hoogste punt bezocht. Ik ben niet voor niks ook een gewone toerist haha.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *