E = mc²

Als je een object een duwtje geeft, krijgt het een hogere snelheid. Een volgend duwtje geeft het een hogere snelheid. Logisch, toch? Kun je dat oneindig blijven doen? Nee, want in de natuurkunde geldt het uitgangspunt (tot nu toe) dat de lichtsnelheid voor iedereen hetzelfde is. Sneller dan het licht kun je dus gewoonweg niet gaan. En dat is zo’n 300.000 kilometer per seconden. Dat moet betekenen dat er een soort natuurlijke rem moet komen op het object naarmate je het meer versneld. Het object gaat zich op de een of andere manier verzetten tegen een hogere snelheid. Maar hier komt de crux: dat is hetzelfde als wanneer een object een grotere massa krijgt. Een zwaarder voorwerp breng je ook moeilijker in beweging. Kortom: hoe meer energie je in het object stopt, hoe meer massa het krijgt. Zo zie je – even heel simpel gezegd – dat de massa van een object afhangt van zijn energie. Een interessante conclusie, nietwaar?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *