E-mail van een superintelligent, buitenaards ras…

Pas een erg interessante documentaire gezien ergens op NPO1, 2 of 3. Eén van die zenders. Ze lijken zo op elkaar. Het ging over Artificial Intelligence en heeft me wel aan het denken gezet. In 2016 waren er al twee computers die met elkaar konden praten. Ofja, ze maakten een eigen taal, zodat een derde ‘afluisterende’ computer hen niet meer kon verstaan. Lees hier maar eens. Freaky. Waar gaat het naartoe? Stephan Hawkings was er al eerder bij. In 2015 wond hij er op de Zeitgeist conferentie in Londen geen doekjes om: “Computer zullen dankzij kunstmatige intelligentie ergens in de komende 100 jaar slimmer worden dan mensen. Wanneer dat gebeurt, zullen we moeten zorgen dat de computers dezelfde doelstellingen hebben als de mensheid.” Inmiddels ben ik ook bekeerd. De mens krijgt het niet eens voor elkaar elkaar in de waarde te laten. Macht is wat nagestreefd wordt en daarnaast vooral veel geld verdienen. Wat je daarin exact hebt? Geen idee. In de documentaire kwam een mooie passage langs die goed weergeeft hoe laconiek we er als mensen mee omgaan.

Wat als je je bedenkt dat we vandaag een e-mail krijgen van een superintelligent, buitenaards ras. Dat ze over 50-70 jaar naar de aarde komen. Mensen raken in rep en roer, regeringen gaan spoedoverleg voeren, mensen bekeren zich tot een godsdienst. De aarde is in beweging. Over 50-70 zijn die superintelligente machines er met de huidige ontwikkelingen op gebied van AI. En toch heeft nu iedereen zoiets van: ‘och, we zien wel’. Hoe houdt een minder intelligent wezen een intelligenter wezen in de hand? Er zijn geen goede voorbeelden van als je naar de geschiedenis kijkt…

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *