Staat de tijd stil?

Cotopaxi

Je kijkt naar een klok. Het licht van de klok komt in je ogen, waardoor je de tijd kunt aflezen. Het licht komt met de lichtsnelheid in je ogen . Als je achteruit loopt en naar de klok blijft kijken, komt het licht iets later in je ogen. De tijd die je ziet klopt niet helemaal meer vergeleken met iemand die naast de klok staat en de tijd ook afleest. Als je echter met de lichtsnelheid van de klok vandaan beweegt, kun je de exacte tijd nog aflezen. Het feit is echter dat niets sneller kan reizen dan met lichtsnelheid. Het beeld (de tijd) van kijken plus één seconde (bv. 1 over 12) kan jou echter nooit meer inhalen, want reist ook met de lichtsnelheid en niet gaat sneller. Als de klok dus 12.00 uur aangeeft en je reist met lichtsnelheid er vandaan dan zal de klik altijd op 12.00 uur blijven staan. Een later tijdstip zul je nooit meer zien en de tijd staat stil..

Het voorbeeld hierboven wordt vaker gebruikt in uitleg over de speciale relativiteitstheorie van Einstein. Hierin heb ik me me ook verdiept, zie het artikel ‘Speciale relativiteitstheorie’.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *